Sorbitol - alternatywa dla cukru

Sorbitol to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli - alkohol heksahydroksylowy. Otrzymuje się go poprzez redukcję glukozy i stosuje w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Z racji na jego częste występowanie, warto o nim wiedzieć jak najwięcej - jak wpływa na nasze zdrowie i wagę?

Syrop klonowy - słodycz pełna przeciwutleniaczy

Sorbitol - właściwości

Sorbitol to bezbarwna, krystaliczna substancja o słodkim smaku, która świetnie rozpuszcza się w wodzie i która w przemyśle spożywczym występuje jako E420. Jest słodzikiem półsyntetycznym - pochodzi bowiem prosto z natury, na przykład z jarzębiny, w której się znajduje. Wyodrębniany jest z roślin w procesie redukcji glukozy - dlatego też określa się go czasem jako produkt naturalny, a czasem półsyntetyk.

Sorbitol ulega powolnemu wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, a popularność zyskał z uwagi na swój słodki smak. Wzór sumaryczny sorbitolu to C6H14O6.

Inulina - zdrowy zamiennik cukru

Sorbitol - zastosowanie

Sorbitol - jak wspomniano - stosowany jest przede wszystkim jako substancja słodząca w przemyśle spożywczym. Dodaje się go między innymi do różnych wypieków. Nie jest to jednak jedyne jego zastosowanie - sorbitol w kosmetyce stosuje się z uwagi na jego właściwości nawilżające. Jest humektantem. Wiąże wodę jak gliceryna, pozostawiając na skórze, czy włosach uczucie gładkości i jedwabistości. To składnik szamponów, balsamów do ust, płynów do golenia, czy też past do zębów.

Jest także wykorzystywany do produkcji żywic syntetycznych, lakierów i detergentów, jak również produktów farmaceutycznych. Posiada zatem naprawdę szerokie zastosowanie.

Jak odzywczaić się od cukru?

Sorbitol a cukrzyca

Najbardziej interesujące jest w tym momencie zastosowanie sorbitolu jako słodzika. Polecany jest cukrzykom i osobom, które pragną ograniczyć w swojej diecie przyjmowanie tradycyjnego cukru . Sorbitolem słodzi się zimne i gorące napoje, dżemy, marmolady, galaretki, ciasta i inne wypieki. Jest to środek niskokaloryczny i bezpieczny z punktu widzenia potrzeb osób chorych na cukrzycę. Zyskują bowiem słodki smak, a jednocześnie nie obciążają organizmu nadmiarem cukru, który mógłby spowodować pogorszenie ich zdrowia oraz samopoczucia.

Sorbitol stosowany jest w produkcji żywności skierowanej specjalnie dla cukrzyków. Posiada mniejszą wartość energetyczną, a jednak łagodnie słodki smak. Nie powoduje próchnicy i wydłuża okres zdatności produktów do spożycia. Jeśli zatem pragniemy ograniczyć ilość spożywanego cukru - który jest przecież jednym z głównych winowajców zbyt dużej wagi oraz licznych chorób (układu krążenia, serca, cukrzycy) - warto sięgnąć po słodzik.

Ksylitol - naturalny cukier, od którego nie utyjesz

Sorbitol a redukcja wagi

Słodziki półsyntetyczne, do których należy sorbitol, mogą wpłynąć na redukcję wagi - nie tylko poprzez ograniczenie spożycia tradycyjnego cukru, lecz również poprzez zmniejszenie kaloryczności dań, do których je dodajemy. Produkt po dodaniu słodzika zwiększa bowiem swoją objętość, przez co staje się mniej kaloryczny. Różnica jest znaczna, jako że 1 gram sorbitolu to 2,4 kalorii, a 1 gram cukru to aż 4 kalorie. Istnieje również granica spożycia słodzika w codziennej diecie - zaleca się nie przekraczać 20 gramów, bowiem wówczas sorbitol może mieć lekkie działanie przeczyszczające. W ten sposób jednak z pewnością oczyści organizm, choć na pewno istnieje wiele lepszych sposobów, aby pozbyć się z niego zbędnych substancji i toksyn.

Jeśli chodzi o sorbitol, jego działanie nie jest jedynie pozytywne - specjaliści twierdzą, że może wpływać między innymi na powstawanie zaćmy. Dlatego też lepiej nie nadużywać tego produktu. Na pewno jednak jest to dobra alternatywa dla zwyczajnego cukru (który powoduje jeszcze więcej negatywnych skutków ubocznych), a z racji małej ilości kalorii także propozycja dla tych, którzy odchudzają się lub trenują, walcząc o smuklejsze ciało. Cena sorbitolu to około 10 złotych za 0,5 kilograma - a wystarczy na długo.

Więcej o:
Copyright © Agora SA