Rodzynki - niepozorna przekąska pełna cennych właściwości (Kalorie, KCAL)

Rodzynki mają dwa duże atuty - po pierwsze są niezwykle smaczne, po drugie są bardzo zdrowe. Jednocześnie zawierają też sporo cukrów prostych, dlatego często są pomijane przez osoby dbające o formę i nienaganną sylwetkę. Sprawdzamy, co zawierają w sobie rodzynki i czy warto je jeść.

Rodzynki - wartości odżywcze i korzyści prozdrowotne

Rodzynka to nic innego, jak poddane procesowi suszenia winogrono. Używane głównie jako bakalie we wszelkiego rodzaju produktach cukierniczych, rodzynki coraz częściej zaczynają stanowić przekąskę wśród osób chcących ograniczyć spożywanie niezdrowych, sztucznych słodyczy. Pomysł wydaje się bardzo dobry, szczególnie z uwagi na fakt, iż suszone winogrona, oprócz walorów smakowych, wyróżniają się bogatym składem, co czyni je prawdziwym sprzymierzeńcem zdrowia. We wnętrzu tej zdrowej przekąski znajdziemy:

- błonnik pokarmowy

- magnez

- potas

- żelazo

- wapń

- cynk

- bor

- witaminy C, E, K, witaminy z grupy B

- przeciwutleniacze

Ten niezwykły arsenał wartości odżywczych przekłada się na korzyści, które daje podjadanie tej pysznej bakalii. Dlaczego warto jeść rodzynki? Właściwości prozdrowotne można by mnożyć, spośród najważniejszych wymienić trzeba: regulowanie ciśnienia tętniczego (dzięki dużej zawartości potasu), wspomaganie systemu nerwowego, poprawianie pamięci i koncentracji (dzięki magnezowi i witaminom z grupy B), a także wzmacnianie układu kostnego (duża ilość wapnia, obecność boru). Ponadto duża zawartość węglowodanów sprawia, że rodzynki dodają energii i stymulują mózg do lepszej pracy.

Dzięki obecności błonnika w znacznych ilościach, rodzynki regulują pracę jelit, przyśpieszają przemianę materii, eliminują zaparcia, hamują apetyt, wzmagają uczucie sytości. Ze względu na te właściwości, rodzynki mogą być zdrowym zamiennikiem słodyczy i innych przekąsek, na które pozwalamy sobie w ciągu dnia. Z pewnością dużo lepiej zjeść garść wypełnionych cennymi składnikami rodzynek niż pozbawionego wartości batonika, wafelka czy paczkę słonych paluszków. Jednakże zawsze musi być jakiś haczyk - rodzynki mają w sobie dużo cukrów prostych, toteż nie przesadzajmy z ich spożywaniem, szczególnie jeśli chcemy zrzucić parę kilo.

Ile kalorii mają rodzynki?

Rodzynki sułtańskie należą do najbardziej popularnych i docenianych za walory smakowe odmian suszonych winogron. Kalorii w rodzynkach sułtańskich być może nie jest mało, w 100 g znajduje się około 280 kcal. Jednakże jeśli nie będziemy ich jeść "kilogramami", nie odbiją się źle na naszej wadze. Garstka rodzynek sułtańskich to około 90 kcal, to dużo mniej niż wafelek w czekoladzie, paczka chipsów czy baton.

Jeśli chcemy dbać o linię i zdrowie, jedzmy naturalne rodzynki bez "ozdobników". Zapomnijmy zatem o produktach typu rodzynki w czekoladzie, których kaloryczność jest już znacznie wyższa i które zawierają w sobie mnóstwo sztucznych cukrów i tłuszczy.

Zdrowe przekąski, od których nie utyjesz

Rodzynki w diecie aktywnych

Pewna ilość węglowodanów prostych potrzebna jest każdemu, bez względu na stosowaną dietę. To właśnie z nich organizm czerpie bezpośrednią energię do działania. Rodzynki mogą stanowić dobrą alternatywę dla innych węglowodanowych posiłków, które spożywamy bezpośrednio po treningu fizycznym. Mogą też być sposobem na przekąskę w ciągu dnia, kiedy zaczyna nam brakować energii, a do dużego posiłku mamy jeszcze trochę czasu. Rodzynki mogą też urozmaicić posiłki główne. Możemy dodawać je do śniadań, na przykład do mleka z płatkami lub jogurtu naturalnego albo do obiadowych sałatek i surówek.

Spośród dostępnych źródeł cukrów prostych, wszelkie suszone owoce plasują się w czołówce najzdrowszych i najwartościowszych, toteż warto włączyć je w wyważonych ilościach do swojej diety.

Więcej o:
Copyright © Agora SA