Befsztyk wo³owy w Twojej kuchni - prosty sposób na urozmaicenie jad³ospisu

Befsztyk, inaczej: stek wo³owy, to potrawa przyrz±dzona z pieczonego, sma¿onego lub grillowanego miêsa wo³owego. Najczê¶ciej steki wo³owe przygotowuje siê z polêdwicy i karkówki; miêso musi byæ koniecznie krojone w poprzek w³ókien miê¶niowych. Befsztyki mog± byæ wysma¿one ca³kowicie, ¶rednio lub pozostaæ surowe w ¶rodku (czyli krwiste). Jakie s± w³a¶ciwo¶ci od¿ywcze steków i jak w³±czyæ je do swojej kuchni?

Wo³owina a zdrowie

Miêso wo³owe jest najmniej kaloryczne ze wszystkich miês czerwonych i posiada najmniejsz± zawarto¶æ nasyconych kwasów t³uszczowych (czyli tych, które powoduj± mia¿d¿ycê i podwy¿szony cholesterol). Je¶li zale¿y Ci na zdrowej diecie, ogranicz siê do miêsa chudego (np. polêdwicy, rostbefa) - to ono posiada najwiêksz± warto¶æ od¿ywcz±. Wo³owina to bogate ¼ród³o ¿elaza (wzmacnia wiêc odporno¶æ), witaminy B1 (wspomaga pracê mózgu) i witaminy B6 (dobrze dzia³a na serce). Zaledwie 100 gramów chudej, ugotowanej wo³owiny zapewnia po³owê dziennego zapotrzebowania na bia³ko dla doros³ego organizmu.

Za du¿o befsztyków wo³owych (z grilla, gotowanych czy sma¿onych) nie przynosi jednak pozytywnych efektów. Zbyt czêste spo¿ycie wo³owiny i wieprzowiny prowadzi do chorób uk³adu kr±¿enia, zapaleñ stawów, zwyrodnieñ plamki ¿ó³tej, a nawet nowotworów (zw³aszcza jelita grubego i odbytu). Skutki s± tym dotkliwsze, im mniej spo¿ywamy przy tym warzyw i owoców - samo miêso tylko zakwasza przewód pokarmowy. Je¶li chcesz byæ fit, korzystaj z dobrych w³a¶ciwo¶ci chudej wo³owiny, ale tylko raz na jaki¶ czas.

Bitki wo³owe - stawiaj na miêso czerwone

Befsztyk podstaw± diety kopenhaskiej

Co ciekawe, stek wo³owy stanowi podstawê jad³ospisu diety kopenhaskiej, czyli rygorystycznej, 13-dniowej kuracji polegaj±cej na spo¿ywaniu trzech posi³ków dziennie (¶niadania, lunchu i obiadu). Dieta dopuszcza maksymalnie 900 kalorii dziennie i pozwala schudn±æ do kilkunastu kilogramów w dwa tygodnie. Do podstawowych sk³adników nale¿± - chude miêso (czyli nasz befsztyk), warzywa, jaja oraz zielona herbata b±d¼ kawa. Je¶li zdecydujesz siê na taki eksperyment, pamiêtaj, ¿eby wyeliminowaæ sól. Osobi¶cie jednak odradzamy taki pomys³: przy diecie kopenhaskiej ³atwo o efekt jo-jo, jest ona ma³o zrównowa¿ona i mo¿e stwarzaæ zagro¿enie, je¶li nie skontaktujemy jej wcze¶niej z lekarzem.

 

Przepis na befsztyk z polêdwicy wo³owej

Je¶li zaintrygowa³a Ciê moc wo³owiny, a nie jeste¶ pewien, czy potrafisz dobrze przyrz±dziæ befsztyk, skorzystaj z poni¿szego, prostego przepisu. Potrzebne Ci bêd±:

- miêso wo³owe,

- mas³o,

- olej,

- ocet balsamiczny,

- rozmaryn,

- sól i pieprz.

Przygotowanie wo³owiny zajmuje ³±cznie zaledwie kilka minut, ale ca³y proces mo¿na znacznie rozci±gn±æ w czasie. D³ugo dojrzewaj±ce miêso (przez oko³o 20 dni) przypraw sol±, pieprzem, niewielk± ilo¶ci± octu balsamicznego i rozmarynem. Doprawion± wo³owinê umie¶æ w lodówce na okres 1-2 dni. Wyjmij je stamt±d dopiero godzinê przed rozpoczêciem sma¿enia. Stek u³ó¿ na patelni grillowej z rozgrzanym mas³em i odrobin± oleju i przesma¿ dwie minuty z ka¿dej strony (po ka¿dej minucie przek³adaj miêso). Podawaj z dodatkiem mas³a czosnkowego i przyozdobiony rukol±.

Ciasto nale¶nikowe zdrowe i dietetyczne

Ile minut sma¿yæ stek wo³owy?

Wiesz ju¿, jak przyrz±dziæ stek wo³owy - pamiêtaj jednak, ¿e to tylko przyk³adowy przepis, a uzyskany befsztyk bêdzie raczej krwisty. Stopieñ wysma¿enia to tak naprawdê kwestia gustu. Befsztyk z polêdwicy o grubo¶ci oko³o 2,5 cm nale¿y sma¿yæ:

- 3-4 minuty, ¿eby uzyskaæ wersjê mocno krwist±;

- 4-5 minut dla otrzymania befsztyka krwistego;

- 5-6 minut dla uzyskania steka ¶rednio dosma¿onego;

- 6-7 minut przy wersji dosma¿onej.

Pamiêtaj, ¿e czas sma¿enia musisz te¿ uzale¿niæ od grubo¶ci wybranego plastra i jego naturalnej krwisto¶ci. Wo³owinê powinno siê sma¿yæ krótko, dlatego pokrój j± na jak najcieñsze kawa³ki (oczywi¶cie w poprzek w³ókien!). Dobr± i zdrowsz± alternatyw± dla sma¿enia jest pieczenie. Befsztyk wo³owy o grubo¶ci 2,5 cm i wrzucony na grilla bêdzie mo¿na zdj±æ po 17 minutach (pó³krwisty); po 21 minutach bêdzie ju¿ w wersji wypieczonej. Nie spo¿ywaj go od razu; unikniesz wtedy wyciekania soku przy jego krojeniu.

Steki mo¿na przyrz±dzaæ na wiele ró¿nych sposobów: mamy befsztyk wo³owy i wieprzowy, tatarski i mielony, befsztyk po angielsku, ale i steki amerykañskie czy argentyñskie. We¼ pod uwagê, ¿e najzdrowsz± wersj± bêdzie ta z chudej wo³owiny, i ¿e steki do dobry pomys³ na urozmaicenie diety, ale nie mo¿na przesadziæ z ich ilo¶ci±.

Jak przyspieszyæ metabolizm. 3 przyczyny dlaczego nie chudniesz