Witamina B6 - gdzie ją znajdziesz i czym grożą niedobory?

Witamina B6 zwana inaczej pirydoksyną, jest niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu witaminą rozpuszczalną w wodzie. Po dostarczaniu do organizmu ulega ona wchłanianiu w układzie pokarmowym, a następnie dochodzi do jej magazynowana w mięśniach oraz wątrobie.

Znaczenie pirydoksyny dla zdrowia

Witamina B6 odpowiada przede wszystkim za prawidłowy przebieg procesów metabolizmu w organizmie, a ponadto bierze udział w wytwarzaniu czerwonych płytek krwi. Zarazem stanowi ona niezastąpioną tarczę ochronną, zapobiegającą rozwojowi miażdżycy.

Pirydoksyna jest ponadto odpowiedzialna za usprawnianie pracy układu nerwowego , prawidłowy przebieg procesów myślenia, a także zapewnianie właściwej pracy serca oraz optymalnych skurczów mięśni.

Podobnie jak wszelkie witaminy z grupy B , również pirydoksyna bierze udział w budowaniu odporności organizmu poprzez wytwarzanie przeciwciał. Zarazem ma ona znaczący wpływ na utrzymywanie właściwego ciśnienia tętniczego.

Medyczne badania naukowe wykazały ponadto, że zaopatrywanie organizmu w prawidłowe dawki tej witaminy, przyśpiesza zwalczanie łojotokowego zapalenia skóry. O witaminie B6 nie powinny także zapominać kobiety zmagające się z uciążliwymi objawami napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Zapotrzebowanie organizmu na pirydoksynę

Przyjmuje się powszechnie, iż zapotrzebowanie na witaminę B6 wynosi około 1-2 mg w ciągu doby u zdrowego dorosłego człowieka. Wzrasta ono jednak wyraźnie u kobiet w ciąży, osób znajdujących się w podeszłym wieku, a także spożywających spore ilości białka . Jeżeli zatem zdecydujesz się na zwiększony jego podaż z pożywieniem z uwagi na podejmowanie cyklów treningowych, pamiętaj o potencjalnym ryzyku niedoborów tej witaminy z grupy B.

Skutki niedoborów witaminy B6

Doprowadzanie do niedoborów pirydoksyny w organizmie może mieć opłakane w skutkach konsekwencje. Jednymi z najbardziej charakterystycznych konsekwencji niedoborów są problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego. Mają więc miejsce tego rodzaju objawy jak chociażby trwale obniżony nastrój, odczuwanie zmęczenia , bezsenność, rozdrażnienie, problemy z zachowaniem koncentracji, drgawki, niekontrolowane skurcze mięśni, a nawet silne stany depresyjne .

Zarazem niedobory B6 wiążą się ze skutkami obniżonej odporności autoimmunologicznej . W związku z tym dochodzi do częstych i poważnych infekcji, a także zapalenia gardła oraz błony śluzowej języka. Typowym objawem obniżonej odporności są przy tym systematycznie odnawiające się co pewien czas afty w jamie ustnej. W związku z obniżoną odpornością zwiększa się również ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory.

Na tym nie kończą się jeszcze niestety potencjalne skutki niedoborów witaminy B6. Należy jeszcze bowiem zwrócić uwagę na wyższe niebezpieczeństwo powstawania kamicy nerkowej, miażdżycy, niedokrwistości, chorób mięśnia sercowego, a także potencjalne ryzyko wypadania włosów. U dzieci niedobory mogą natomiast doprowadzić do znacznych opóźnień w rozwoju intelektualnym oraz nieprawidłowego kształtowania układu kostnego.

Jak poprawić samopoczucie? [15 SPOSOBÓW]

Najlepsze źródła witaminy B6

Na szczęście niedoborom tej ważnej witaminy z grupy B można bardzo łatwo zapobiec, gdyż zawiera ją w swoim składzie wiele produktów żywnościowych. Pirydoksyna znajduje się obficie zwłaszcza w produktach mięsnych, takich jak wieprzowina oraz drób, a także nabiale . Należy mieć jednak na uwadze fakt, że podczas gotowania oraz pieczenia dochodzi do znaczących (nawet do 50%!) strat witaminy B6.

Z dostarczeniem do organizmu odpowiedniej ilości pirydoksyny nie powinni mieć także większych problemów wegetarianie oraz weganie. Bogatym jej źródłem są bowiem owoce, warzywa, a także pełnoziarniste zboża. Bardzo dużo witaminy B6 znajduje się między innymi w bananach, gruszkach, orzechach, papryce, pomidorach, groszku, ziemniakach, czosnku, kapuście, brokułach, szpinaku oraz soi. W pirydoksynę bogate są także wszelkiego typu kiełki zbóż oraz nasiona, a zwłaszcza siemię lniane i słonecznik.

Płatki śniadaniowe: owsiane, orkiszowe, amarantus, quinoa. Co wybrać?

Więcej o:
Copyright © Agora SA