Pierś z kurczaka. Pełnowartościowy i zdrowy posiłek z drobiu [PRZEPISY]

Potrawy z kurczaka są znakomitym źródłem białka. Powinny być podstawą każdej diety, nie tylko sportowców, ale osób dbających o swoje zdrowie i linię.

Jak schudnąć? Porady, dietetyczne przepisy

Pierś z kurczaka właściwości

Pierś z kurczaka bez skóry jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w naszych sklepach. Doskonale sprawdza się grillowana, smażona, pieczona czy faszerowana. Zawiera stosunkowo bardzo dużo pełnowartościowego białka, bo aż prawie 22 g na 100 g. Jest to białko dostarczające niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Także tych aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Pierś z kurczaka dostarcza witaminy z grupy B, ale również witaminę A i C. Jest doskonałym źródłem cynku, potasu, magnezu i fosforu.

Pierś z kurczaka kalorie

W mięsie tym znajduje się zero węglowodanów i tylko niecałe 4 g  tłuszczu . Jest więc to produkt wysokobiałkowy i niskokaloryczny. Jego wartość energetyczna to tylko 100 kcal na 100g. Dodatkowo pierś z kurczaka jest bardzo lekkostrawna.

Pomysł na pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka można przygotować na różne sposoby. Można ją podać w formie kotletów np. w panierce z płatków owsianych w wersji fit, jako filet, grillowanć razem z warzywami, nafaszerować w formie kieszonki szpinakiem i zapiec w piekarniku lub pokroić na kawałki i dodać do pysznej sałatki. Możemy ją także ugotować w wodzie lub najzdrowiej, nie tracąc przy tym żadnych składników odżywczych, na parze. Również można z niej zrobić prostą i odżywczą zupę dodając ugotowane warzywa, ugotowanego wcześniej kurczaka, trochę wody, na końcu wszystko blendując. Doskonale komponuje się z kaszą, ryżem i makaronem pełnoziarnistym.

Na drodze do szczupłej sylwetki stoją diety odchudzające [WYWIAD Z PSYCHODIETETYKIEM]

Pierś z kurczaka- jak kupować

Najlepsze mięso jest jasnoróżowego koloru. Ma delikatną i jędrną strukturę. Jest soczyste i ma ładny zapach. Najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach, gdzie mamy pewność, że kurczak pochodzi ze zdrowej fermy drobiu, gdzie karmi się naturalną paszą, bez jakichkolwiek ulepszaczy i chemii.

Pierś z kurczaka przechowywanie

Takie surowe mięso po zakupie możemy przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Chyba, że jest ono zapakowane w hermetyczne pudełko, wtedy trochę dłużej. Możemy je również zamrozić w temperaturze do maksymalnie -18 stopni i trzy,ać w zamrażalniku nie dłużej niż 10 miesięcy.

Pierś z kurczaka przepisy

Kurczak zapiekany w miodzie

Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie oczyścić z błon. Pokroić na mniejsze filety i delikatnie obtoczyć w pieprzu i ziołach prowansalskich. Delikatnie, specjalnym pędzelkiem nanieść parę łyżczek miodu. Wrzucić do żaroodpornej brytfanki i zapiekać w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zamiast piekarnika możemy także je usmażyć, najlepiej na specjalnym spray'u.

Na koniec dodajemy świeżej bazylii.

Kurczak ze szpinakiem

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Tak przygotowanego smażymy pod przykryciem na patelni, dodając trochę wody, przez co nie będzie on suchy, ale bardzo soczysty i miękki. Dodajemy swoje ulubione przyprawy i szpinak. Może być mrożony. Wszystko trzymamy pod przykryciem, jednocześnie gotując makaron pełnoziarnisty lub ryżowy.

Kiedy kurczak ze szpinakiem będą gotowe, mieszamy je z paroma łyżkami jogurtu greckiego i wyciskamy w to sok z pół cytryny.

Mieszamy i zajadamy się z ugotowanym wcześniej makaronem. Do smaku możemy dodać do tego suszonych pomidorów.

Zobacz wideo

Partner - materiał

zobacz wybrane produkty

Więcej o:
Copyright © Agora SA