Co siedzi w pieczywie żytnim Wasa?

Pieczywo chrupkie traktujemy jako zamiennik tradycyjnego pieczywa albo podjadamy przez cały dzień przy biurku w pracy. Poprosiliśmy dietetyk, Monikę Miszelską z firmy Healthy Lifestyle o przeanalizowanie składu pieczywa żytnego Wasa. Co w nim siedzi? Sprawdźcie!

BURGER, HOT DOG, WODA SMAKOWA, KAWA - CO W NICH SIEDZI? SPRAWDŹ, ILE MAJĄ KALORII.

Składniki: pełnoziarnista mąka żytnia (96 g w 100 g), płatki owsiane (6,4 g w 100 g), brązowe nasiona lnu (3,4 g w 100 g), żółte nasiona sezamu (3,4 g w 100 g), nasiona sezamu (1,7 g w 100 g), sól. Do wypieku 100 g produktu użyto 102 g składników pełnoziarnistych.

W 100 g - 350 kcal, białko: 10 g, węglowodany: 65 g, tłuszcz: 1,5 g; błonnik: 16 g, sód: 0,4 g.

Pieczywo chrupkie jest zdrowe i niskokaloryczne

Wykorzystanie do produkcji tego pieczywa chrupkiego pełnowartościowych składników, czyli: pełnoziarnistej mąki żytniej, płatków owsianych, nasion lnu i sezamu sprawia, że jest on źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nim:

Błonnik pokarmowy: Podstawową zaletą pieczywa żytniego Wasa jest zawartość błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową perystaltykę naszych jelit, reguluje pracę przewodu pokarmowego, ułatwia wypróżnienie oraz daje większe uczucie sytości. W świetle jelita wiąże zbędne produkty przemiany materii, w tym również toksyny i pomaga usunąć je z organizmu. Ułatwia utrzymanie prawidłowego składu mikroflory jelita, zapobiegając biegunkom, wzdęciom oraz zaparciom. Zaleca się spożycie błonnika w całodziennej diecie na poziomie 27-40 g. 1 kromka pieczywa dostarcza ok. 1,6 g błonnika.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): Kwasy te mają fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są istotnym składnikiem tkanek i błon komórkowych, niezbędne do syntezy hormonów, wspomagają przemianę materii oraz obniżają poziom cholesterolu. Wykazują również dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych, hamując agregację (przyleganie) płytek krwi i zapobiegając powstawaniu zakrzepów. Obniżają również ciśnienie krwi oraz zapobiegają arytmii serca.

Witaminy: Pieczywo żytnie Wasa jest źródłem witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na naszą skórę, paznokcie, regulują pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Ze względu na dodatek do pieczywa nasion lnu i sezamu są dodatkowo źródłem witaminy E. Witamina ta jest naturalnym przeciwutleniaczem i chroni komórki organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Składniki mineralne: Pieczywo jest źródłem pierwiastków śladowych m.in cynku, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, a przez dodatek ziaren sezamu - również wapnia.

Pieczywo żytnie Wasa to również produkt niskokaloryczny, ale pod warunkiem, że kontrolujemy jego zawartość w codziennym jadłospisie. 1 kromka pieczywa żytniego Wasa to ok. 35 kcal podczas gdy kromka tradycyjnego pieczywa żytniego pełnoziarnistego to ok. 100 kcal. Jednak świadomość niskokaloryczności pieczywa chrupkiego sprawia, że często traktujemy je jako przekąskę i podjadamy przez cały dzień bez ograniczeń. We wszystkim należy zachować zdrowy umiar, gdyż zjadając całe opakowanie 100g pieczywa chrupkiego dostarczamy organizmowi ok. 350 kcal ( dla porównania 100g pieczywa pełnoziarnistego to ok. 200-230 kcal).

Czy pieczywo chrupkie powinno zastąpić zwykły chleb?

Wiele cennych składników odżywczych, a dodatkowo niska kaloryczność oraz niska zawartość soli (której ciągle spożywamy za dużo) sprawia, że pieczywo żytnie Wasa może stanowić urozmaicenie naszej codziennej diety. Pamiętamy jednak, ze pieczywo chrupkie to również produkt wysoko przetworzony, zawierający mniej składników odżywczych niż tradycyjne pieczywo, a więc nie powinien całkowicie zastępować pieczywa tradycyjnego w naszym codziennym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie pieczywa chrupkiego np. jako przekąskę na mniejsze posiłki (II śniadanie, podwieczorek), z kolei pieczywo tradycyjne powinno uzupełniać główne posiłki (śniadanie, kolację). Zawsze starajmy się urozmaicać nasze codzienne menu, pamiętając, że nie ma produktu spożywczego, który zawierał by całą gammę niezbędnych składników pokarmowych i tylko dieta, złożona z różnych produktów spożywczych może pokryć nasze codzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe.

Skład pieczywa przeanalizowała dietetyk Monika Miszelska z firmy Healthy Lifestyle.

Zdjęcie, skład i kaloryczność ze strony: wasa.pl

Więcej o: