Zielony koktajl - najlepszy sposób na detoks [KOKTAJL ZE SZPINAKIEM]

Zielony koktajl robi w ostatnim czasie karierę. Na szczęście nie jest to kolejny podejrzany sposób na detoks. Zielony koktajl syci, dodaje energii, ma dużą dawkę witamin, składników mineralnych i całkiem sporo błonnika. Wioleta Ubran, dietetyk ze strony Okiem Dietetyka radzi, z jakich warzyw najlepiej go przygotować, a jakich połączeń unikać.

myfitness.pl

7 przepisów na dietetyczne koktajle

Zielone koktajle ostatnio stały się bardzo popularne? Czy naprawdę są takie zdrowe?

Tak. Z bardzo prostego powodu: zazwyczaj nie jesteśmy w stanie zjeść w jednym posiłku 3 papryk i 4 łodyg selera naciowego. Dzięki zastosowaniu sokowirówki czy blendera staje się to realne. Możemy w ten sposób dostarczyć organizmowi "końską dawkę" antyoksydantów .

Wiele osób robi detoks i pije tylko zielone drinki. Czy to dobry sposób na detoks?

Raczej nie zalecam stosowania kilkudniowej diety oczyszczającej opartej na samych sokach. Jeśli jednak mamy silną potrzebę jednodniowej przerwy od klasycznej diety to zachęcam do wzbogacania swoich koktajli o białko i  zdrowe tłuszcze . Białko najłatwiej wprowadzić do koktajlu za pomocą dodatku jogurtu naturalnego, kefiru albo sproszkowanej serwatki. Orzechy, pestki, awokado i oleje to niezastąpiony donor dobroczynnych kwasów tłuszczowych.

Jaki jest najlepszy zestaw warzyw i owoców do zielonego koktajlu?

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na najlepszy zielony koktajl oczyszczający. Sekretem jest urozmaicenie. Im więcej różnych warzyw i owoców znajdzie swoje miejsce w naszej kuchni, tym mniejsze ryzyko niedoboru pokarmowego. Nie warto skupiać się na jednym produkcie, bo można przesadzić w drugą stronę. Trzeba pamiętać, że zasada "dobrego nigdy za wiele" nie zawsze jest słuszna.

Z racji faktu, że sporo osób ma problem z nawodnieniem organizmu polecam koktajle na bazie ogórka, selera naciowego i pomidorów. Są to warzywa wybitnie bogate w wodę, a do tego mają mało kalorii i sporo składników mineralnych, w tym cennego potasu.

Bardzo dobrym pomysłem jest też picie świeżego soku z buraka . Burak zawiera sporo żelaza i antyoksydant - betainę. Pamiętajmy też o tym, żeby do koktajli zawierających witaminy rozpuszczalne w tłuszczach dodawać łyżeczkę oliwy. W przeciwnym razie ich biodostępność będzie bardzo niska. Dodatek tłuszczowy będzie szczególnie polecany w przypadku soku z marchewki (betakaroten), pomidorów (likopen) i wszystkich zielonych warzyw bogatych w witaminę K. Polecam wzbogacanie koktajli w świeże zioła, a także dodatek zielonej herbaty, imbiru, czosnku. Cennym dodatkiem będzie też świeżo zmielone siemię lniane zawierające kwasy tłuszczowe omega-3.

Czy są składniki, których warto unikać?

Mam pewne wątpliwości do zasadności spożywania szpinaku . Jak wiadomo szpinak szczególnie obfituje w kwas szczawiowy. Surowe liście szpinaku bez dodatku produktów zawierających wapń może przyczynić się do odwapnienia kości i wytrącania kamieni nerkowych. Powinniśmy pić koktajle ze szpinaku okazjonalnie, a jeśli w naszej diecie jest bardzo dużo białka (zakwaszony organizm) lub w naszej rodzinie występuje predyspozycja do kamicy, to lepiej zupełnie wykluczyć surowy szpinak z diety.

Co z koktajlem dla tych, którzy pilnują wagi?

Koktajle na bazie słodkich owoców i marchwi nie są wskazane podczas stosowania diety odchudzającej , ponieważ dostarczają dużą dawkę cukrów prostych w bardzo krótkim czasie. W przypadku osób odchudzających się lepiej oprzeć się na mieszance warzyw. Sok wielowarzywny można podrasować poprzez dodatek chilli, pieprzu, czosnku, cebuli, ziół. Wymienione dodatki nie tylko poprawiają smak soku, ale też dostarczają składników przeciwutleniających i usprawniają proces trawienny przyczyniając się tym samym do lekkiego przyspieszenia tempa metabolizmu . Sól morska natomiast będzie cenną przyprawą dla osób aktywnych fizycznie.

Czy można zrobić sok "na zapas"? Czy lepiej wypić go od razu?

Świeże soki są o wiele lepsze od tych, które leżą w lodówce kilka godzin, a nawet dni. Aktywność fitozwiązków jest najwyższa w przypadku świeżych warzyw, w krótkim czasie po sporządzeniu z nich soku. Narażenie na ciepło, kontakt z tlenem i światło niszczy cenne właściwości przeciwutleniające, dlatego nie warto robić soków na zapas. To właśnie w świeżości tkwi wyższość koktajli domowych nad tymi ze sklepowych półek. Rzecz jasna sok z poprzedniego dnia nam nie zaszkodzi, ale to nie to samo co sok wyciśnięty prosto do naszej szklanki.

Odpowiedzi udzieliła Wioleta Urban, dietetyk ze strony okiemdietetyka.pl

Zobacz wideo
Zobacz wideo

zobacz inne miksery, blendery w

Więcej o:
Copyright © Agora SA!