Tajskie curry z kurczaka - smaczna regeneracja!

Co zrobić, żeby po treningu się zregenerować? Odpocząć ale przede wszystkim dobrze i zdrowo zjeść! Jaką potrawę przygotować, aby uzupełnić niezbędne wartości odżywcze? Co powiecie na tajskie curry z kurczakiem? Nie dość, że pysznie, to jeszcze zdrowo!

Autorka bloga  Oneginetatopa podaje przepis na pyszne danie...

Lubię tajską kuchnię, ta proponowana przez Kim'a Hom jest do tego łatwa w przygotowaniu w europejskiej kuchni. Owszem na początku trzeba zgromadzić zapas sosów, past, mrożonych liści itp. ale za to potem wszystko szybko się przygotowuje. Gaen phed gai to czerwone curry z kurczaka, gotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Jeżeli podamy je z ryżem gotowanym w mleku kokosowym to otrzymamy "recovery food" czyli idealne danie na regenerację.

Składniki: (dla 3 bardzo głodnych osób, albo 4 umiarkowanych głodomorów):

. 500g udek z kurczaka bez kości i skóry (można sobie ułatwić i kupić już tak przygotowane),

. 2 łodygi trawy cytynowej,

. 1 ? łyżki oleju słonecznikowego,

. ? łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry (w przepisie oryginalnym było 2 - 3 łyżeczek ale pasta bywa bardzo pikantna i zabijała smak reszty składników dania),

. 300g małych ziemniaków - bardzo starannie szczoteczką umytych,

. 3 łyżki szalotek pokrojonych w plasterki,

. 3 łyżki posiekanego czosnku,

. 1 łyżka posiekanego imbiru (obranego z skóry),

. 1 łyżka sosu rybnego (nam pla),

. 4 liście kafiru (można zastąpić startą skórką z limonki),

. 2 łyżeczki cukru,

. 1 łyżeczka soli,

. puszka mleka kokosowego,

. tajska kolendra (dużo do posypania),

. 50g rozgniecionych prażonych fistaszków (kupujemy niesolone orzeszki ziemne, prażymy i rozgniatamy),

. 1 duże świeże chili pocięte na paseczki.

Przygotowanie:

Pokroić kurczaka na kawałki 2,5cm, posiekać drobno trawę cytrynową (tylko białe części). Rozgrzać dużą patelnią, smażyć pastę curry przez około 2 minuty. Wrzucić kurczaki i ziemniaki wymieszać w paście. Dodać trawę cytrynową, szalotkę, czosnek, imbir, kafir, sos rybny, cukier i sól. Smażyć przez około 1 minutę. Następnie wlać mleko kokosowe i 3 łyżki wody. Zmniejszyć ogień. Dusić przez 15 minut. Sprawdzić czy ziemniaki i kurczak są już gotowe. Z reguły zajmuje to około 30 do 40 minut. Podawać z ryżem posypać kolendrą, orzeszkami i chili.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.