Co jedzą weganie, by mieć siłę na trening?

"Trenujesz? Białko, białko, białko" - słyszymy. Co poleca się najczęściej: kurczaka, indyka czy już osławione "stejki". Jeśli nie mięso, to nabiał: twarogi, serki, jogurty, kefiry. A co mają zrobić weganie?

Autorka bloga Oneginetatopa opowiada o swoich doświadczeniach i podaje przepis na pyszne danie...

Czasem na zawodach spotykam biegaczy wegan. Zastanawiam się wtedy czy i ja umiałabym tak skomponować dietę, by bez mięsa, bez ryb, ba! bez produktów pochodzenia zwierzęcego mieć siłę na bieganie. Z mięsa to jeszcze jakoś mogłabym zrezygnować natomiast z ryb i owoców morza - ciężko mi to sobie wyobrazić. Dlatego z ogromną ciekawością przeczytałam przepis w Runner's World Complete Guide to Nutrition. Wegańskie danie z kategorii TRAINING FOOD. Owszem trochę skomplikowane, dziwne składniki (nie miałam w domu oleju migdałowego), a efekt - super! Smak - innych, taki trochę jak z kuchni hinduskiej. I wiecie co POWER po tym jedzeniu jest! Czym innym jest jak czytam wywiady z weganami a czym innym jest jak sama zjadam nie tylko coś pysznego, ale też dającego siłę. Rok temu przez dwa tygodnie byłam na obozie, na którym było tylko wegańskie, ewentualnie wegetariańskie jedzenie i niestety nie było tam takich pyszności, i ciężko się biegało. Po prostu nie miałam siły. Oczywiście można powiedzieć, że mój organizm jest przyzwyczajony do mięsa - i to prawda. Jednak cukinia, migdały i grzanki to super pyszne, biegowe danie. A w kolejce czekają kolejne, też bezmięsne .

Jedna porcja to 360 kalorii, w tym 27g tłuszczu, 25g węglowodanów i 10g białka. Tylko uwaga ja wczoraj zjadłam tak z dwie i pół porcji, bo potraktowałam to danie jako kolację. Przepis Dan'a Barbera jest dla 4 osób, może tylko ja jestem takim głodomorem, ale weźcie to pod uwagę, że to raczej dla dwóch głodnych biegaczy niż całej rodziny!

Składniki:

. 175g migdałów (zblanszowanych czyli bez skórki),

. 1 łyżka oliwy,

. 1 łyżka cukru,

. 1 łyżka kuminu (tak, tak kuminu którego nie można zastąpić kminkiem), kumin ucieramy w możdzieżu,

. szczypta soli,

. wyciśnięty sok z cytryny (całej),

. jedna średnia cukinia,

. 2 łyżeczki oliwy extra virgin,

. 2 łyżeczki balsamico,

. 1 łyżeczka oleju migdałowego,

. 2 łyżeczki soku z cytryny,

. 2 małe szalotki (posiekane),

. listki świeżego oreganu (sporo), posiekane,

. 50g grzanek.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Migdały wymieszać z 1 łyżką oliwy, cukru, kuminu, soli i soku z cytryny. Następnie na pergaminie rozsypać migdały piec aż staną się brązowe. Otworzyć piekarnik, złożyć papier trzymając za 4 rogi i tak przełożyć do miski. Dzięki temu nic się nie rozsypie. Starać się nie zjeść od razu przepysznych migdałów! Cukinię przekroić na pół i pokroić w cienkie plastry (do 5mm). Na patelni rozgrzać oliwię (extra virgin) i smażyć kilka minut, dodać sól. Przełożyć do miski. Dodać posiekaną szalotkę, następnie wlać olej migdałowy, balsamico, wymieszać starannie. Odczekać 5 minut. Nałożyć na talerz, posypać oregano i dołożyć grzanki. Smacznego biegowego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA