Batony proteinowe - przepis Panny Anny

Batony proteinowe - kusisz się czasem na to pseudo zdrowe rozwiązanie, które z założenia ma ci dodać energii i nie utuczyć? Mam dobrą radę: przeczytaj skład. Większość z nich zawiera sporo cukru, słabej jakości tłuszcz i mnóstwo chemii. Ale nie musisz rezygnować ze smacznej, słodkiej przekąski. Jest rozwiązanie: zrób ją sam w domu! Wystarczy 5 minut!

Dołącz do nas na Facebooku

Robiłam kiedyś ze znajomymi przegląd wszystkich produktów. Wiadomo, batony typu Corny będą zdrowsze niż te, które obok nich można kupić na siłowni. Jednak czasem mamy ochotę coś, co nie tylko doda nam energii, ale dodatkowo dostarczy nieco więcej białka i dlatego kusimy się na przysmaki typu ?batony proteinowe?. Jeśli dokładnie przeczytacie informacje, które znajdują się na opakowaniu, gwarantuję, że już wam przejdzie apetyt. Dlatego mam inną propozycję: zróbcie je sami.

Eksperymentowałam na wiele sposobów. Robiłam batony ?na zimno? i takie, które piekłam jak ciastka. Dziś podzielę się przepisem na te, które sama uważam za najlepsze.

Jogurtowe batony proteinowe:

Potrzebne składniki:

Płatki owsiane górskie

Jogurt naturalny

Orzechy - wedle upodobań

Suszone owoce (ja najchętniej daję rodzynki i żurawinę)

Siemię lniane

Białko serwatkowe (ulubiony smak: ja w przypadku jogurtowego wariantu batonów stawiam na truskawkę lub inne owocowe, świetnie też smakuje wanilia)

Wszystkie ?suche? składniki czyli bez jogurtu (proporcje według upodobań) mieszamy w misce, następnie dodajemy jogurt naturalny - tyle, żeby skleić całość, ale nie przesadzić, bo mogą być zbyt rzadkie. Mieszamy dłońmi, bo dzięki temu łatwiej będzie wyczuć, czy mamy dobrą konsystencję. Formujemy batoniki. Całość odstawiamy do lodówki.

Orzechowe batony proteinowe:

Płatki owsiane górskie

Masło orzechowe - tylko dobrej jakości, ze sklepów ze zdrową żywnością, upewnij się, że nie jest dodawany olej ani sól

Orzechy - wedle upodobań

Suszone owoce

Siemię lniane

Białko serwatkowe - w tym przypadku polecam waniliowe

Podobnie jak w przypadku jogurtowych batonów, mieszamy wszystkie składniki w misce, dodajemy ok. 4 łyżek masła orzechowego. Uprzedzam, że ten wariant jest nieco cięższy do wymieszania, bo masło orzechowe jest bardzo gęste i klei się do rąk, ale wszystko da się zrobić!

Mieszamy, lepimy batony i odstawiamy je do lodówki.

Smacznego!

Wasza Panna Anna