Pełnoziarniste produkty zbożowe a nadciśnienie

Nie od dziś wiadomo, że zbożowe produkty pełnoziarniste są zdrowsze i korzystniej wpływają na nasz układ trawiennych od pieczywa czy makaronów z białej, pszennej mąki. A jak działają na inne dolegliwości? Czy to prawda, że obniżają nadciśnienie?

Pełne ziarno, czyli co?

Mówi się wiele o produktach pełnoziarnistych, ale niekoniecznie o tym czym się różnią od zwykłych. Pełnoziarniste pieczywo czy makarony przygotowuje się z mąki nieoczyszczonej. Oznacza to, że, w odróżnieniu od pszennej mąki, przed zmieleniem ziaren nie usuwa się z nich okrywy nasiennej, czyli pierwszej, zewnętrznej warstwy. To właśnie w niej kryją się najcenniejsze dla nas minerały i witaminy. Jest choćby bogatym źródłem błonnika. W procesie mielenia białej mąki do obróbki trafia już tylko samo bielmo ziarna. Odrzuca się otręby, zarodki - czyli wszystko to, co najzdrowsze.

Mąkę pełnoziarnistą można otrzymać z każdego rodzaju zboża. Jednak, ze względu na smak, najczęściej wykorzystuje się mąkę żytnią. Jest ona ciemniejsza i grubsza od białej, pszennej mąki. Ma też mniej gorzki smak.

Produkty pełnoziarniste w diecie

Dietetycy od lat przekonują - produkty pełnoziarniste pomagają w odchudzaniu. To zdecydowanie potwierdzony przez naukowców fakt. Dieta bogata w pełnoziarniste pieczywo pomaga walczyć z nadmiarem kilogramów, przyczynia się do wysmuklenia sylwetki.

Ponadto niesie za sobą szereg innych korzyści. Zapobiega rozwojowi takich chorób jak miażdżyca czy cukrzyca. Niedawno odkryto także jeszcze jedną zależność - dieta zakładająca wykluczenie białego pieczywa i spożywanie rozsądnych ilości produktów pełnoziarnistych pozwala skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze. Warto w tym miejscu wspomnieć, że nie dzieje się to bezpośrednio. Jednak dieta bogata w takie jedzenie jest niezbędna w skutecznym leczeniu.

Nadciśnienie tętnicze

Zanim omówimy realny wpływ diety na nadciśnienie tętnicze, zastanówmy się, skąd się ono bierze. Choroba ta ma najczęściej podłoże idiopatyczne. Co to znaczy? To naukowa nazwa na określeniu stanu, kiedy nie wiem skąd się bierze dana dolegliwość, nie znamy jej przyczyn. Nadciśnienie tętnicze bardzo jest konsekwencją innych schorzeń - chorób mózgu, nerek czy zaburzeń pracy gruczołów dokrewnych.

Nadciśnienie tętnicze diagnozuje się, gdy ciśnienie skurczowe wynosi więcej niż 140 mmHG, a rozkurczowe przekracza 90 mmHg.

Kiedy mamy za wysokie ciśnienie oprócz oczywistych zagrożeń - chorób krążenia, na przykład zawału czy w konsekwencji zatrzymania krążenia - możemy liczyć się z bolesnymi obrzękami ciała, zatrzymaniem wody w organizmie czy z migrenami.

Pełnoziarniste produkty zbożowe a nadciśnienie

Jak już wspomnieliśmy, produkty pełnoziarniste nie obniżają ciśnienia krwi bezpośrednio. To nie działa tak, że zjemy żytnią bułkę i nasze ciśnienie w magiczny sposób wyrówna się do granic normy. Jednak zależność między zdrową dietą a wzorcowym ciśnieniem jest olbrzymia. Dzieje się tak głównie dlatego, że produkty otrzymane z nieoczyszczonej mąki zawierają olbrzymi ilości błonnika i są bogatym źródłem potasu.

Potas uwalnia wodę w naszym organizmie. Dzięki nim wydalamy jej znacznie więcej, a to rozluźnia naczynia krwionośne i tym samym obniża ciśnienie krwi.

Natomiast błonnik działa już wcześniej, już na etapie przeżuwania pokarmu. Rozpulchnia żywność, więc dłużej i staranniej ją przeżuwamy. Kiedy trafia do żołądka, wypełnia go w całości. A to prowadzi do spokojniejszego podnoszenia się stężenia cukru we krwi. Tym samym błonnik reguluje nasz trawienie. Nic dziwnego, że dieta bogata w błonnik pomaga także w regulacji zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz metabolicznych.

Według niektórych badań spożywanie trzech porcji produktów pełnoziarnistych dziennie może już zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych nawet o 25 proc. Wszystko to za sprawą obniżenia się ciśnienia tętniczego krwi.

Dieta naprawdę na znaczenie

Wiadomo, że sama dieta nie wystarczy, aby wyleczyć dopadające nas choroby. Jednak jest istotnym i bardzo ważnym wsparciem dla naszego organizmu. Staranny dobór jedzenia pomoże nam w walce z nadciśnieniem tętniczym. Z diety powinniśmy więc wykluczyć białą mąkę, a włączyć wszystkie produkty z pełnego ziarna. Jedzmy jak najwięcej razowego pieczywa, brązowego ryżu, płatków owsianych, kaszy gryczanej.