Źródła żelaza dla wegetarian i wegan [W czym jest żelazo?]
Żelazo to bardzo ważny składnik odżywczy, jest budulcem czerwonych krwinek i wpływa na odporność organizmu. Składa się z dwóch form: hemowej i niehemowej. Forma hemowa jest uznana za najbardziej przyswajalną, jednak znajduje się jedynie w mięsie, zwłaszcza czerwonym. Analogicznie formę niehemową mają w sobie wszystkie produkty pochodzenia roślinnego i jest ona słabiej przyswajalna. Symptomami niedoboru żelaza jest senność, zmęczenie, dekoncentracja i ogólny brak sił. Niedobory żelaza mogą prowadzić do groźnych problemów z sercem i anemii. Właśnie dlatego warto zwrócić uwagę na to, czy organizm otrzymuje odpowiednie ilości tego składnika.
A gdzie go znajdziemy?
Roślinny strączkowe
Do wyboru, do koloru - w Polsce roślin strączkowych mamy mnóstwo. Zielona fasolka, groszek, soczewica, bób, cieciorka i wiele wiele innych. Warto również urozmaicić swoją dietę o groch, białą fasolę i soję. Ta ostatnia poza żelazem (8 mg na 100 g) zawiera bardzo duże ilości białka. Z badań naukowców wynika również, że fasola sprzyja odchudzaniu i utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Orzechy
Najzdrowsze są te naturalne, prosto ze skorupki. To świetne źródło żelaza, poza nim zawierają wiele antyoksydantów i bardo dobrze przyswajalne białko, chronią również przed chorobami serca. Jedynym minusem orzechów jest ich wysoka kaloryczność, 100 gram orzechów ma około 500 kalorii dlatego należy je włączyć do diety, ale jeść z umiarem. Najwięcej żelaza zawierają orzechy nerkowca.
Kasze, zboża i pestki
Kasze, znane od potopu szwedzkiego w polskiej kuchni, są bogactwem cennych substancji odżywczych i niczym innym, jak rozdrobnionymi ziarnami zbóż. Wśród kasz, pod względem zawartości żelaza, na szczególną uwagę zasługują dwie:gryczana i jaglana. Mają około 10 miligramów żelaza w 100 gramach. Pestki - podobnie jak orzechy - powinny być włączone do naszej diety, zwłaszcza dyni i słonecznika, poza żelazem zawierają dużo witamin A, B i C, minerały oraz wapno i cynk.
Suszone owoce
Morele, śliwki, rodzynki, daktyle, chronią nie tylko przed chorobą wieńcową ale również anemią. Zawierają dużo żelaza, potasu, boru i błonnika, dzięki któremu są skutecznym lekarstwem na zaparcia. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre suszone owoce są bardzo kaloryczne i będąc na diecie, powinniśmy je ograniczać. Garstka moreli albo śliwek będzie doskonałym uzupełnieniem żelaza w organizmie. Suszone owoce mają około 6-8 miligramów żelaza na 100 gramów.
Zielone warzywa
Wszystkie bez wyjątku. Większość zielonych warzyw ma około 2-3 mg żelaza na 100 gramów. Szpinak, zielona papryka, ogórek, cukinia, brukselka wszystkie z nich zawierają chlorofil, który unieszkodliwia toksyny, łagodzi nadmiar cukru we krwi, usprawnia prace jelit i łagodzi objawy wrzodów. Soki z zielonych warzyw zawierają również magnez, fosfor, potas, sód oraz witaminy A, B, C, E i K.
Warto jeść również suszone grzyby, mają one aż 10 mg żelaza na 100 g.
-
Internauci zachwycają się figurą Rity Ory. W jaki sposób wokalistka dba o linię? Zasady stosowanej przez nią diety są proste
-
Cztery łatwe sposoby na ulepszenie planku. Tak wzmocnisz efekty tego popularnego ćwiczenia
-
Dlaczego wielu dietetyków nie wierzy w liczenie kalorii? Oto cztery najważniejsze powody
-
Specjaliści twierdzą, że lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów nie znajdziesz
-
Agata Rubik stosowała dietę SIRT oraz post Dąbrowskiej. Na czym polegają te sposoby odżywiania?
- Kayla Itsines wraca ze świetnym treningiem, z którego skorzysta każdy. Kwadrans wycisku dla całego ciała
- Anna Lewandowska proponuje domowe SPA. Podobne kosmetyki możesz przygotować sama w domu
- Same brzuszki nie zapewnią nam formy na lato. Jak zadbać o płaski brzuch na wakacje?
- Oto domowe ćwiczenia z hantlami, które zastąpią trening ze sztangą. Wystarczy 20 minut, dwa razy w tygodniu
- Internauci zachwycają się figurą Rity Ory. W jaki sposób wokalistka dba o linię? Zasady stosowanej przez nią diety są proste