Jak zrobić kotlety warzywne?

W zimne wieczory masz ochotę na coś, co rozgrzeje Twój żołądek ale jednocześnie będzie lekkostrawne i zdrowe? Mamy propozycję nie do odrzucenia: kotlety warzywne!

 

 

Chcesz spróbować w kuchni czegoś nowego? Dziś podajemy przepis na pyszne i lekkie danie, które na pewno przypadnie do gustu naszym aktywnym czytelnikom. To porcja energii i witamin. Możesz je jeść same albo traktować jako warzywną przystawkę do mięsa. Spróbuj!

 

Składniki:

500g mieszanki warzywnej (mrożonka): marchew, brokuły, kalafior

1 jajko

siemię lniane

przyprawy: pieprz czarny, majeranek

 

 

Sposób przygotowania:

Mieszankę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, dodajemy odrobinę masła (żeby wydobyć z marchewki witaminę A). Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy, studzimy, całość delikatnie miksujemy (nie na miazgę). Dodajemy całe jajko, łyżkę zmielonego siemienia lnianego, lepimy kotleciki.

 

Na wysmarowaną oliwą z oliwek blachę kładziemy ulepione kotlety i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.