Chcesz schudnąć? Dwa dni wyrzeczeń w tygodniu wystarczą!

Chcesz schudnąć, więc odkąd pamiętasz, jesteś na diecie? Testujesz różne warianty i masz już serdecznie dość? Mamy dobre wieści: jeśli przez dwa dni w tygodniu zredukujesz ilość spożywanych węglowodanów do minimum, otrzymasz lepsze efekty, niż będąc na diecie przez cały czas. Niemożliwe? Badania mówią same za siebie.

Dołącz do nas na Facebooku

 

Karnawał zbliża się coraz większymi krokami i każdy myśli o tym, jak się odżywiać, z dumą wskoczyć sukienkę, która odsłoni nogi czy plecy. O tym, że nie warto się głodzić, bo efekty, które otrzymasz szybko, równie szybko znikną, piszemy często. Dziś jednak podajemy prosta receptę na sukces.

 

Naukowcy z University Hospital w Manchesterze przeprowadzili eksperyment. Wybrali 115 ochotniczek i podzielili je na trzy różne grupy:

 

  • - Pierwsza przez pięć dni mogła jeść ile chce (jednak stosować się do zasad zdrowego żywienia i wybierać naturalne produkty), a przez pozostałe dwa być na restrykcyjnej diecie o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. W tym czasie uczestniczki miały sięgać wyłącznie po warzywa, owoce i chude mięso oraz ryby. Dziennie ich posiłki nie przekraczały 650 kcal.
  • - Druga grupa również przez pięć dni mogła jeść ile tylko chce (zalecano jednak stosować się do zasad zdrowego żywienia), a przez pozostałe dwa dieta uczestniczek miała się składać z warzyw, owoców, chudego mięsa i ryb, z tą różnicą, że mogły zjeść tyle wspomnianych produktów, na ile miały ochotę.
  • - Trzecia grupa przez cały czas była na diecie, która nie przekraczała 1500 kcal dziennie. Miały unikać tłustych potraw i alkoholu.

 

Po trzech miesiącach sprawdzono rezultaty. Okazało się, że kobiety z pierwszej i drugiej grupy schudły średnio ok. 4 kg, natomiast z grupy trzeciej, która była na diecie przez cały tydzień, zaledwie 2.4 kg - podaje Daily Mail.

 

- Wydaje nam się, że jest to spowodowane faktem, że owe dwa dni tak bardzo oddziałują na nasz organizm, że ich efekty są widoczne nawet wtedy, gdy przez pozostałe pięć, odżywiamy się normalnie, włączając węglowodany do codziennego menu - mówi dr Michelle Harvie z Genesis Breast Cancer Prevention Centre.