Chcesz być piękna i zdrowa? Zrób remanent w lodówce!

Chcesz mieć szczupłą sylwetkę, piękną i młodą skórę oraz tryskać energią? Pamiętaj, że odpowiednio zbilansowana dieta jest kluczem. Co jeść, a z czego zrezygnować, by cieszyć się zdrowiem i boskim ciałem? Przeczytaj ten artykuł i zapamiętaj go na długo!

Dołącz do nas na Facebooku

Zacznij od prostej zasady: zanim wyruszysz na zakupy, zrób listę. Poświęć kilka minut na to, by zastanowić się nad menu na kilka najbliższych dni. Czy pamiętasz o tym, by zjeść rybę przynajmniej dwa razy w tygodniu? Jesz odpowiednio dużo warzyw każdego dnia? Dzięki przemyślanemu jadłospisowi uda ci się nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale także odświeżyć cerę i odjąć sobie kilka lat...

To zawsze warto mieć w domu:


1. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy


Jeśli oliwa, to pamiętaj, by była z pierwszego tłoczenia. Kupuj tylko taką, która jest w szklanej butelce, trzymaj ją w zaciemnionym miejscu. Staraj się używać jej głównie do sałatek i innych surowych potraw (możesz w niej maczać pełnoziarniste pieczywo - zamiast smarować kromkę masłem - obniżając tym samym jego indeks glikemiczny).
Do smażenia wypróbuj olej kokosowy. Będzie najzdrowszym wariantem ze względu na strukturę tłuszczu, która nie ulega szkodliwej transformacji, a do tego ma przyjemny i ciekawy aromat. Obydwa składniki warto wykorzystywać również do zabiegów kosmetycznych: na ich bazie możesz zrobić maski czy balsamy.

2. Otręby owsiane lub pszenne


To doskonały pomysł na śniadanie. Dostarczysz sobie mnóstwo energii, a jednocześnie z samego rana pobudzisz swój metabolizm do pracy.  Pamiętaj, by samodzielnie szykować mieszankę typu musli, wybierać naturalne składniki takie jak: płatki owsiane, otręby, pestki dyni, słonecznika, sezam, orzechy. Gotowe mieszanki są bardzo smaczne, ale często zawierają dużo cukru, sody oraz konserwantów, a to nie służy ani zdrowiu, ani urodzie.

3. Jajka


Upewnij się, że są ze sprawdzonego źródła i zawsze je miej w swojej lodówce na wypadek nagłego ataku głodu. Białkowy omlet (3 białka i tylko jedno żółtko), jajecznica czy po prostu jajka na miękko to doskonały posiłek bogaty w białko i tłuszcze nienasycone. Nie przesadzaj z ich ilością, ale też nie obawiaj przesadnie. Badania pokazują, że poziom cholesterolu podnosi się wówczas, gdy jajka łączymy z dużą ilością tłuszczu lub cukru więc chodzi o kremy czy majonezy oraz różnego rodzaju desery.

4. Orzechy, nasiona i suszone owoce


W dużych ilościach będą tuczące jednak w rozsądnych dawkach dostarczą sporo wartości odżywczych, minerałów i witamin. Szczególnie dla osób, które są na diecie, warto czasem sięgnąć np.: po garść migdałów, by uzupełnić niedobory i dać sobie szybki oraz zdrowy zastrzyk energii. Pamiętaj też o pestkach dyni, słonecznika czy sezamie.

5. Jogurt naturalny, kefir, maślanka lub zsiadłe mleko


Nie namawiamy do spożywania mleka w dużych ilościach, ponieważ zawarta w nim kazeina może przynieść więcej szkody niż korzyści dorosłym ludziom. Nabiał jest jednak bogaty w białko i wapń, dlatego nie musisz z niego rezygnować. Postaw na produkty takie jak: jogurt naturalny, maślanka, kefir czy zsiadłe mleko, ponieważ one nie będą już szkodliwe dla zdrowia, a jednocześnie zawierają żywe kultury bakterii, które wzmocnią odporność organizmu.

6. Kasze i ryż brązowy


Staraj się ograniczyć spożycie węglowodanów, a szczególnie cukrów prostych takich jak: białe pieczywo, słodycze, makaron. Wymień je na złożone: kasze i brązowy ryż. Dzięki temu nie będziesz opadać z sił, a dodatkowo przyspieszysz procesy trawienne.

7. Przyprawy


Dzięki nim wzbogacisz smak potraw, a nawet przyspieszysz metabolizm. Upewnij się, że w twojej kuchni jest: czarny pieprz, sól ziołowa lub morska, bazylia, oregano, kolendra, majeranek, kminek, tymianek, gorczyca, papryka (słodka i ostra), liść laurowy, imbir, cynamon.

8. Miód


Zamiast porywać się na słodziki, które są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż cukier, staraj się słodzić napoje czy potrawy miodem. Zainwestuj w kilka słoików miodu ze sprawdzonej pasieki i ciesz się jego smakiem. Możesz go także wykorzystywać jako kosmetyk. Świetnie łagodzi spierzchnięte na mrozie usta.

9. Czosnek


Może nie jedz go przed wyjściem na gorącą randkę, ale staraj się dodawać odrobinę do różnych potraw. Nie tylko podkreślisz ich smak, ale także poniesiesz odporność organizmu i przyspieszysz przemianę materii. Czosnek to naturalny antybiotyk, o którego działaniu można by napisać całe tomy.

10. Ocet jabłkowy lub balsamiczny


Nie kupuj pierwszego lepszego z brzegu. Warto zapłacić trochę więcej ale postawić na jakość. Upewnij się, że nie zawiera konserwantów i wzbogacaj smak potraw!

Nie wiesz, jak przy pomocy diety zgubić boczki? Zobacz!

Więcej o: