Orzechy - jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie...

Orzechy zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Są doskonałym źródłem białka i innych wartości odżywczych. Ciągle słyszymy jednak o tym, że mogą być bardzo niebezpieczne dla naszej figury. Co zrobić, by korzystać z dobrodziejstw, które możemy sobie zafundować jedząc migdały czy nerkowce i nie utyć? Na ten temat rozmawiamy z dietetykiem Magdaleną Iwaszkiewicz z Poradni Dietetycznej Perfect Diet.

Dołącz do nas na Facebooku

1. Na temat orzechów jest wiele kontrowersji: są tłuste, ale niektórzy mówią, że naturalne tłuszcze nienasycone są w porządku. Czy możemy jeść orzechy?

Orzechy są bez wątpienia zdrowe ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin i soli mineralnych a jednocześnie kaloryczne, gdyż zawierają w swoim składzie ponad 85% tłuszczu. Dieta obfitująca w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) obniża poziom " złego" cholesterolu, a więc pełni istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

100g orzechów średnio zawiera od 560 - 690kcal. A więc mała paczka orzechów odpowiada kaloryczności obiadu dla kobiety w średnim wieku o niskiej aktywności fizycznej.

Orzechy szczególnie polecamy osobom, które mają wysoki wydatek energetyczny, a więc dzieciom w fazie wzrostu o prawidłowej wadze, osobom o dużej aktywności fizycznej oraz kobietom wychudzonym, które muszą zwiększyć swoją masę ciała.

Pozostałe osoby mogą spożywać orzechy, ale z umiarem. Osoby otyłe, z nadwagą powinny je spożywać w symbolicznych ilościach ze względu na dużą zawartość tłuszczu.

Niestety orzechy to też silny alergen. Musimy pamiętać, że część osób jest na nie uczulona. Osoby uczulone na orzechy NIE MOGĄ ich spożywać. Powinny ich unikać również osoby z chorobami wątroby, żołądka oraz w pierwszym okresie po usunięciu woreczka żółciowego.

2. Które orzechy s ą najzdrowsze? Ile ich jeść?

Najzdrowsze są świeże, nieprzetworzone orzechy, spożywane bezpośrednio po usunięciu skorupki.

Wg badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców orzechy włoskie przewyższają orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe i inne, ze względu na większą zawartość przeciwutleniaczy i lepszych właściwościach zdrowotnych. Wystarczy spożywać ok. 7 orzechów dziennie, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka oraz wielu innych chorób.

3. Czy produkty typu masło migdałowe, masło orzechowe warto włączyć do diety?

Tak, ale oczywiście z umiarem, gdyż jest to produkt wysokokaloryczny. Szczególnie polecany dla osób o wysokim zapotrzebowaniu energetycznym.

Na naszym rynku zarówno masła migdałowe jak i orzechowe mają różny skład. Najwięcej NNKT, witamin oraz soli mineralnych znajdziemy w produktach ze 100% ilością surowca np. 100% migdałów czy 100% orzechów. Gorszym składem charakteryzują się masła, które oprócz podstawowego surowca, a więc migdałów czy orzechów zawierają dodatkowo olej roślinny, utwardzony tłuszcz roślinny, sól a nawet cukier!. Także sprawdzajmy etykiety i czytajmy skład.

Masło migdałowe jak i orzechowe jest bogatym źródłem NNKT, witamin, soli mineralnych i niestety kalorii.

4. O jakiej porze dnia najlepiej sięgać po orzechy?

Po orzechy warto sięgać w godzinach przedpołudniowych, z uwagi na dużą zawartość energii, witamin i składników mineralnych potrzebnych do pracy mózgu.

Przede wszystkim unikajmy spożywania wysokokalorycznych przekąsek tj. orzechy późnym wieczorem, gdyż organizm może nie poradzić sobie ze spaleniem nadmiaru energii dostarczonej z tych produktów i odłoży ją w ciele w postaci tkanki tłuszczowej.

5. Czy taka sama sytuacja dotyczy pestek słonecznika, dyni, sezamu?

Pestki słonecznika, dyni, sezamu czy orzechy to produkty bardzo zdrowe, gdyż są dobrym źródłem NNKT, błonnika, witamin i składników mineralnych, aczkolwiek wszystkie są wysokokaloryczne. Osoby na diecie powinny te produkty spożywać z umiarem.

Pestki dyni szczególnie polecane są osobom z anemią, gdyż zawierają dużo żelaza.

Więcej o:
Copyright © Agora SA