Czy pizza szkodzi figurze?

Niekoniecznie. Choć to sztandarowa pozycja wyklinanej przez żywieniowców kuchni fast food, to od ciebie zależy, czy sięgając po pizzę skonsumujesz kaloryczną bombę, czy danie lekkie i zdrowe, dozwolone nawet na odchudzającej diecie.

Kaloryczność pizzy w głównym stopniu zależy od wielkości i ilości zjedzonych kawałków oraz od rodzaju znajdujących się na drożdżowym placku składników. Im więc trzeba przyjrzeć się najpierw.


WIELKOŚĆ

mała pizza: średnica ok. 20 cm, waga ok. 300 g
średnia pizza:
średnica ok. 30 cm, waga ok. 600 g
duża pizza:
średnica ok. 40 cm, waga ok. 900 g

Po podzieleniu pizzy na 6 części wychodzi:

kawałek małej
= ok. 50 g
kawałek średniej = ok. 100 g
kawałek dużej = ok. 150 g


DODATKI

najbardziej kaloryczne: kiełbasa, salami, boczek, mięso wieprzowe
lżejsze opcje: mięso drobiowe, chuda wołowina, chuda szynka, chudy bekon, tofu, fasola, owoce morza, tuńczyk z wody - zamiast z oleju, kapary - zamiast oliwek
ser: jeden rodzaj w zupełności wystarczy i lepiej, by była to mozzarella z wody, a nie pełnotłusty ser żółty lub pleśniowy
generalnie: im mniej dodatków, tym lżejsza pizza, chyba że zdecydujesz się na warzywa i grzyby


A CO Z CIASTEM?


Oczywiście, znacznie zasobniejsza w kalorie jest pizza na grubym cieście oraz nadziewana, typu calzone. Wybór pizzy na cienkim cieście pozwala ?oszczędzić? nawet 80 kcal na jednym kawałku!


NA KONIEC: SOS


najlżejszy wybór - zwykły pomidorowy z ziołami
dobry wybór - salsa, sos jogurtowy
najgorszy wybór - sosy śmietanowe, majonezowe, curry, czosnkowe


ILE KALORII ma kawałek średniej gotowej pizzy z restauracji na cienkim cieście?

wegetariańska
(ser, cebula, papryka, pieczarki, kukurydza, pomidory): ok. 200 kcal i 7 g tłuszczu
margherita (sos pomidorowy, ser żółty): ok. 220 kcal i 8,5 g tłuszczu
hawajska (szynka, ananas, ser żółty):ok. 230 kcal i 8,5 g tłuszczu
capriciosa (szynka, pieczarki, ser zółty): ok. 250 kcal i 9,5 g tłuszczu
wiejska (wołowina, wieprzowina, ew. kiełbasa, cebula, ser żółty): ok. 310 kcal i 9,5 g tłuszczu
cztery sery (pleśniowy, żółty, feta - ew. parmezan - i mozzarella, pomidory): ok. 400 kcal i 15 g tłuszczu
pepperoni (kiełbasa pepperoni, ser żółty): ok. 420 kcal i 18 g tłuszczu


UZDRÓW swoją pizzę!

To proste: przygotowuj ją w domu, na bazie razowego ciasta, które dostarczy dodatkową porcję błonnika i przeciwutleniaczy z pełnoziarnistej mąki. Oto podstawowy przepis na 2 średniej wielkości placki:

1. rozpuść łyżkę suszonych drożdży (lub ok. 20 g świeżych) w 1/2 szklanki letniej wody, dodaj łyżeczkę cukru lub miodu i odstaw na min. 5 minut - lub do momentu, aż zaczyn zacznie się pienić

2.
wymieszaj 2 szklanki mąki pszennej zwykłej z 1 szklanką mąki razowej, dodaj 3/4 płaskiej łyżeczki soli i powoli wlewaj do maki drożdżowy zaczyn, przez cały czas miksując składniki (lub mieszając je drewnianą łyżką)

3.
następnie dodawaj po trochu 1 szklankę letniej wody i 2 łyżeczki oliwy (lub oleju rzepakowego), miksując do chwili, gdy ciasto będzie  zwarte (lub wyrób je lekko ręcznie)

4.
oprósz blat mąką kukurydzianą (ew. pszenną) i przenieś na niego ciasto, przykryj je (pergaminem lub czystą ściereczką) i zostaw na min. 20 minut, by wyrosło

5.
podziel ciasto na 2 porcje (jedną możesz zamrozić w szczelnej foliowej torebce, wyciskając z niej nadmiar powietrza, a przed użyciem rozmrażaj ciasto przez noc w lodówce) i każdą rozwałkuj do średnicy ok. 30 cm; jeden taki placek to ok. 870 kcal.

Do powyższego przepisu można dodać nieco otrąb - to wzbogaci danie w błonnik. Drożdże można ew. zastąpić 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Ewentualny dodatek jajek i mleka zwiększy oczywiście kaloryczność pizzy.


Dołącz do nas na Facebooku