Na zakwasy - imbir!

Ten aromatyczny korzeń dodawany do wielu potraw i deserów okazał się znakomitym środkiem łagodzącym ból mięśni po treningu.

Od dawna wiadomo było, że imbir ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, poprawia krążenie krwi, zmniejsza obrzęki. To jednak nie wszystko. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Georgia, których wyniki opublikował na swej stronie internetowej "Journal of Pain" wykazały, że spożywanie imbiru skutecznie redukuje ból mięśni spowodowany forsownym treningiem.

Kierownik ww. badań, Patrick O'Connor, poddał eksperymentowi dwie grupy ochotników. Przez 11 dni jedni przyjmowali kapsułki zawierające 2 g imbiru, drudzy identycznie wyglądające placebo. W ósmym dniu obserwacji badani musieli wykonać 18 powtórzeń ćwiczenia na zginacz łokciowy nadgarstka (mięsień leżący w warstwie powierzchniowej grupy przedniej mięśni przedramienia). By spowodować umiarkowany uraz mięśni, ćwiczenie wykonywane było z ciężarkami. Następnie poproszono badanych, by ocenili odczuwany ból mięśni.

Co się okazało? Osoby przyjmujące codziennie imbir odczuwały o 25 proc. mniejszy ból niż ci, którzy otrzymywali placebo.

Rozpoczynasz właśnie intensywne treningi lub masz je w planie? Zaopatrz się w imbir - najlepiej świeży - i jedz go, w każdej postaci, a tzw. zakwasy nie zatrują ci życia!

Dołącz do nas na Facebooku Sylwetka na wakacje - zadbaj o wygląd swojego brzucha

Więcej o:
Copyright © Agora SA