cholesterol

Więcej o:

cholesterol

  • Cholesterol - 4 sposoby na obniżenie

    Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie. Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą. By obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), ograniczamy m.in. masło, śmietanę, smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa i tłuste sery. Także twarde margaryny i tłuszcze kuchenne (utwardzane metodą uwodorniania) bogate w

  • Cholesterol - 8 sposobów na kontrolowanie jego poziomu

    Istnieją dwa rodzaje cholesterolu zwane frakcjami: HDL i LDL. HDL to tzw. dobry cholsterol, który pomaga oczyszczać krew z cholesterolu złego. LDL - zły cholesterol sprzyja tworzeniu się blaszek miażdżycowych, czyli odkładaniu się tłuszczu w ścianach naczyń krwionośnych. Informacja o podwyższonym

  • Cholesterol - czy naprawdę taki intruz jak nam się wydaje?

    Cholesterol jest przypominającą wosk substancją, wchodzącą w skład wszystkich komórek naszego organizmu, szczególnie duże jego ilości znajdują się w komórkach nerwowych i hormonach sterydowych. Źródłem cholesterolu są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, jednak największe jego ilości

  • Jak przez brak czasu zbiłem sobie cholesterol

    Z cholesterolem mam kłopot od lat. Ostatnio badania robiłem dziewięć miesięcy temu, wyniki były - jak zwykle - złe. O ile pamiętam, cholesterol całkowity - coś koło 220, HDL ok. 50, LDL - powyżej 150. A teraz: cholesterol całkowity - 182, HDL - 76, LDL - 97,2, trójglicerydy - 44 Różnica olbrzymia

  • Jak obniżyć cholesterol? Biegaj i jedz! [9 NATURALNYCH PRODUKTÓW]

    Płatki owsiane zawierają dużo błonnika. A badania dowodzą, że błonnik znacząco obniża cholesterol. Płatki owsiane to także zdrowe i energetyczne śniadanie dla biegaczy. Mają niski indeks glikemiczny, dadzą więc zastrzyk energii przed treningiem. Forma dowolna: musli, owsianka. Jak zalejecie je

  • Jaka dieta na wysoki cholesterol?

    tłustych, żółtych serów czy serków topionych, które charakteryzują się wysokim poziomem tłuszczu i są źródłem cholesterolu. Warto wprowadzić do swojej diety cholesterolowej produkty w postaci ryb morskich, które są źródłem kwasów omega-3. Pełnią one ważną funkcję w walce z cholesterolem, wpływają

  • Jajka a cholesterol. Obalamy ten mit raz na zawsze

    Skąd te negatywne opinie o jajkach? Za negatywny wizerunek jajka odpowiedzialne są w dużej mierze koncerny farmaceutyczne, które obarczyły je odpowiedzialnością za odkładanie się cholesterolu w naszych naczyniach krwionośnych. Tymczasem to właśnie cholesterol jest podstawowym czynnikiem życia

  • Sterole roślinne - naturalni pogromcy cholesterolu

    Sterole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu Sterole roślinne (fitosterole) to naturalna konkurencja cholesterolu. Jak sama nazwa wskazuje możemy ich szukać tylko i wyłącznie w produktach roślinnych. Są to substancje szeroko rozpowszechnione w świecie flory, ale pewne produkty mają

Copyright © Agora SA