cholesterol
-
8 największych pułapek dietetycznych
W sklepach możemy znaleźć wiele produktów pozornie dietetycznych, light czy zdrowych, a tak na prawdę sabotują naszą walkę o szczupłą sylwetkę! Poprosiliśmy dietetyka Monikę Hajduk z Poradni Healthy Lifestyle o weryfikację ich składu i wartości...
-
Cholesterol - 8 sposobów na kontrolowanie jego poziomu
Cholesterol jest niezbędny do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Jednak, gdy jest go we krwi zbyt dużo, zaczyna stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Masz więcej niż 30 lat? Ten problem może dotyczyć i Ciebie, bo wysoki poziom cholesterolu...
-
Żółty ser zdrowszy niż masło?
?Zrezygnuj z tłustego sera!? - od lat przestrzegają dietetycy. Jednak najnowsze badania pokazują, że ser żółty wcale nie jest taki zły, a nawet zdrowszy od masła, przynajmniej jeśli chodzi o wpływ na poziom cholesterolu we krwi - podaje Daily Mail.
-
Co jeść, by zapobiec zawałowi serca?
Starasz się ruszać i zdrowo odżywiać, ale czy masz pewność, że to, co jesz, jest dobre dla serca? Kardiolodzy ostrzegają: "Jest lepiej, ale wciąż nie odżywiamy się dobrze i grożą nam przedwczesne zawały" o czym pisaliśmy kilka dni temu. Co jeść, a...
-
Wegetarianizm - zalety i wady
Niezależnie od tego, jaki rodzaj diety wegetariańskiej chcesz stosować, musisz zadbać o to, by nie zabrakło w niej białka, żelaza, cynku i witaminy B12. Właśnie na niedobory tych składników narażony jest każdy, kto nie jada mięsa i produktów...
-
Trening 3 razy w tygodniu obniża ryzyko ataku serca u mężczyzn aż o 22%!
Zastanawiasz się jeszcze czy jesienią zapisać się na siłownię lub na basen? Szkoda czasu! Już dziś warto wskoczyć w buty sportowe i wybrać się na szybki marsz. Najnowsze badania pokazują, że mężczyźni, którzy są aktywni fizycznie i trenują...
-
Zdrowie zaklęte w orzechach
Setki lat temu uważano, że orzechy to rośliny magiczne - miały przynosić szczęście. Starożytni uważali je za symbol płodności i ukrytego w skorupce życia. Dziś, kiedy rzadziej sugerujemy się wierzeniami sprzed lat, warto postawić na to, co...
-
Dietetyczne mity, Mit 2
Mit 2: Podaż cholesterolu w pokarmie, podnosi poziom cholesterolu w krwi