Guma guar jest szkodliwa? Właściwości i zastosowanie gumy guar

Guma guar to naturalna substancja, inaczej określana jako E412. Choć uznana za bezpieczną dla zdrowia, może wywoływać biegunkę czy zaparcia. Do czego stosuje się gumę guar? W jakich produktach spożywczych ją znajdziemy?

Guma guar - co to jest?

Nazwa “guma guar” większości z nas niewiele mówi. Zacznijmy więc od wyjaśnienia, co to jest guma guar? To substancja pochodzenia roślinnego, która ma silne właściwości zagęszczające i stabilizujące. Ma postać proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Warto wiedzieć, że gumę guar uzyskuje się z bielma ziaren rośliny Cyamopsis tetragonoloba z rodziny bobowatych. Roślina ta występuje przede wszystkim na terenach Indii i Pakistanu. Z Indii pochodzi 85 proc. zbiorów. W ostatnich latach coraz częściej jest spotykana także w Ameryce i Australii. Głównie ze względu na jej szerokie zastosowanie. Jej głównymi składnikami są węglowodany oraz galaktomannan, który nie jest trawiony w organizmie, a to oznacza, że nie zostawia kalorii. Wydalamy go razem z kałem.

Wspominamy o braku kalorii gumy guar, ponieważ to sprawia, że często substancja ta jest stosowana w terapiach odchudzających. Dodaje się ją do suplementów diety. Ale nie tylko guma guar często jest składnikiem produktów spożywczych. Pełni rolę emulgatora, zagęszczacza i substancji stabilizującej.

Guma guar- właściwości

Guma guar jest sprzedawana w postaci białego proszku. Czasem jej barwa przechodzi w żółty. Ma mdły, ale łagodny smak. Jest bezzapachowa.

Budowa cząsteczek gumy guar ma wpływ na to, że substancja ta tak dobrze wiąże wodę. Ma zdolności hydratacyjne, czyli właśnie wiążące wodę. Przy okazji jest wyczuwalnie lepka i sprężysta. Rozpuszcza się w zimnej wodzie i innych rozpuszczalnikach polarnych. Co ciekawe, najsilniejsze właściwości zagęszczające guma guar ma w temperaturze od 25 do 40 stopni Celsjusza.

Guar - zastosowanie

Guar przede wszystkim znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jednak nie było tak od początku. Najpierw wykorzystywano ją w przemyśle papierniczym i tekstylnym. Z racji tego, że wiąże papier - a konkretniej włókna celulozowe - służy między innymi do powlekania papieru. Natomiast podczas produkcji tkanin stosuje się ją jako środek, który zagęszcza pasty do kolorowych nadruków i rozprasza pigment. Tutaj wspomnijmy także o tym, że gumę guar wykorzystuje się także w produkcji farb drukarskich, a także jako część składową kleju czy zagęszczacza elektrolitów w akumulatorach.

Z kolei przemysł farmaceutyczny wykorzystuje gumę guar jako zagęszczacz tabletek. Wszystkie płaskie tabletki w swoim składzie zawierają właśnie guar. To także substancja wypełniająca leki. Dzięki temu możliwe jest stopniowe, powolne uwalnianie się substancji aktywnej z dawki leku.

Właściwości gumy guar związane są także z dużą zawartością w niej błonnika. Duża dawka błonnika rozpuszczalnego wpływa na pracę naszych jelit. Reguluje wypróżnienia, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego - takie jak biegunkę czy zaparcia. Wpływa także na leczenie chorób układu trawiennego, na przykład zapalenia jelita grubego, zespół jelita drażliwego czy chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Guma guar jest także składnikiem suplementów. Pojawia się w środkach, których zadaniem jest ograniczenie apetytu. Pęcznieje w żołądku,wypełnia przewód pokarmowy, więc siłą rzeczy jesteśmy dłużej najedzeni.

Guar - szkodliwość

Guma guar jest szkodliwa? Często pojawiają się doniesienia na ten temat. Obecnie guma guar jest dopuszczona do sprzedaży i przede wszystkim uznana za substancję bezpieczną dla zdrowia. Warto jednak wiedzieć, że normy spożycia guaru nie zostały szczegółowo określone. Z tego powodu zdarza się, że osoby o wrażliwych żołądkach, które spożyją nadmiar substancji, mogą, zamiast jej łagodzących zalet spotkać się ze skutkami ubocznymi. Mogą w takiej sytuacji wystąpić nudności, biegunka, wzdęcia. Pamiętajmy więc o tym, aby spożywać ją w rozsądnych dawkach.

Guma guar - cena

Cena gumy guar nie jest wysoka. Za opakowanie 1 kg zapłacimy jedynie około 20 zł. Pamiętajmy, że guma guar to nie to samo co guma ksantanowa. Cena gumy ksantanowej wynosi także około 20 zł za 1 kg. Jednak znacznie różnią się właściwości gumy ksantanowej. To takze substancja zagęszczająca i emulgator. Jednak jej główną rolą jest zapobieganie, aby nie doszło do zbrylania produktów, a także rozwarstwianie emulsji, czyli oddzielenia fazy tłuszczowej od wodnej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.