5 pomysłów na śniadanie, które wspomaga odchudzanie

Nie jest tajemnicą to, że jeśli chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, musisz jeść. Jakie więc śniadanie wybrać, by przyspieszało metabolizm i wspomagało odchudzanie? Oto 5 przydatnych przepisów.

Owsianka z herbatą matcha

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 300 ml wody
  • szczypta morskiej soli
  • 100 ml mleka owsianego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 100 ml jogurtu kokosowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Na wierzch:

  • 2 łyżki płatków z kokosa
  • 15 g posiekanych pistacji

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę, płatki i sól. Dodaj mleko, herbatę i miód, po czym gotuj 3-5 minut na średnim ogniu, mieszając. Wmieszaj jogurt, wiórki kokosowe i udekoruj.

Owsianka z herbatą matchaOwsianka z herbatą matcha pinterest.com

Tosty z masłem orzechowym

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 2 łyżki masła z orzechów ziemnych
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Kromki chleba smarujemy masłem orzechowym, a na wierzchu układamy plasterki banana. Wierzch każdej przykrywamy drugą kromką chleba. Tosty zapiekamy w tosterze na rumiany kolor.

Tosty z masłem orzechowymTosty z masłem orzechowym pinterest.com

Awokado zapiekane z jajkiem

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 plasterek boczku 
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. Na rozgrzaną patelnię wkładamy plasterek boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy lekko ostygnie, kruszymy go na mniejsze kawałki. Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem.

Awokado zapiekane z jajkiemAwokado zapiekane z jajkiem pinterest.com

Twarożek z makrelą

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 150 g makreli
  • ?3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 suszone pomidory
  • szczypiorek
  • świeże oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makrelę oddzielamy od ości i skóry. Dodajemy do twarogu, a następnie mieszamy z jogurtem. Siekamy szczypiorek oraz oregano. Drobno kroimy pomidory. Dodajemy do sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twarożek z makreląTwarożek z makrelą pinterest.com

Omlet z warzywami

  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • 1/2 małego pomidora
  • 1/4 czerwonej papryki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • olej w sprayu

Sposób przygotowania:

Pomidora i paprykę pokrój w grubą kostkę. Jajka roztrzep z łyżką mleka, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj warzywa i dokładnie wmieszaj. Na małej patelni rozgrzej olej, na gorący tłuszcz wylej mieszankę jajek i warzyw. Smaż pod przykryciem przez kilka minut aż do momentu, kiedy jajka będą ścięte.

Omlet z warzywamiOmlet z warzywami pinterest.com

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA