Dieta 1800 kcal - skuteczny jadłospis dla osób aktywnych

Utrzymanie prawidłowej wagi to dla sportowców szczególnie istotna kwestia. Jak zgubić zbędne kilogramy i jednocześnie nie narazić organizmu na szkodę wynikającą z deficytu substancji odżywczych? Pomocna okaże się dieta 1800 kcal.

Dla prawidłowej regeneracji mięśni niezbędne jest utrzymanie odpowiedniej podaży białka i innych składników odżywczych. Rzecz w tym, że tuż po skończonym treningu ciało może wysyłać mylne sygnały, które sugerują znaczne zapotrzebowanie energetyczne. W rezultacie bardzo często dochodzi do sytuacji, w której przyjmujemy kalorie w ilości większej od tej, która została spalona. Aby uniknąć takiej sytuacji, niezbędne jest utrzymanie wysokiego rygoru żywieniowego. Dieta 1800 kcal może w tym znacząco pomóc.

Dieta 1800 kcal – dla kogo?

Głównym założeniem jest w tym przypadku stopniowa redukcja tkanki tłuszczowej bez nadmiernego nadwyrężania organizmu. Nie jest to dieta dla osób, które oczekują błyskawicznych efektów. Zanim zdecydujesz się na wprowadzenie stosownego jadłospisu, wpierw oblicz podstawowe zapotrzebowanie energetyczne (BMR), które przedstawia Twój organizm. Może się bowiem okazać, że wartość na poziomie 1800 kcal będzie zbyt wysoka i nie pozwoli osiągnąć zamierzonego efektu. W takim przypadku stosowną metodą będzie dieta 1600 kcal. Jeżeli jednak 1800 kcal okaże się wartością zbyt ubogą, nawet jak na warunki stopniowej redukcji tkanki tłuszczowej, warto wprowadzić dietę 2000 kcal.

Układając jadłospis nie należy sugerować się jedynie wartością energetyczną poszczególnych produktów. Posiłki powinny być zróżnicowane w sposób, który pozwoli na dostarczenie wszystkich niezbędnych substancji odżywczych i mikroelementów.

Dieta 1800 kcal – przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na cały dzień:

• śniadanie: garść muesli, 150 ml jogurtu naturalnego, kromka pełnoziarnistego pieczywa z chudą wędliną, średniej wielkości pomidor, gorzka herbata (około 450 kcal);
• drugie śniadanie: dwie kromki żytniego chleba z drobiową wędliną, jabłko, szklanka niegazowanej wody mineralnej (około 175 kcal);
• obiad: 150 g duszonego mięsa wołowego, 50 g kaszy (najlepiej jęczmiennej), 200 g ugotowanej fasolki szparagowej, papryka, szklanka soku pomarańczowego (około 620 kcal);
• podwieczorek: mandarynka, 200 ml soku porzeczkowego (165 kcal)
kolacja: dwie kromki chleba pełnoziarnistego z chudym serem żółtym, jogurt naturalny z dwiema łyżkami otrębów pszennych, banan, jabłko, gorzka herbata (około 390 kcal).

Więcej o:
Copyright © Agora SA