Dieta ubogoresztkowa - na choroby jelit

Jedną z diet leczniczych, jaką stosuje się w przypadku chorób zapalnych jelit, jest dieta ubogoresztkowa. W przeciwieństwie do diety bogatoresztkowej nie powinna ona zawierać błonnika lub jego ilość powinna być radykalnie zmniejszona.

Dieta bogatoresztkowa - menu osoby stosującej dietę

Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą. To dieta lecznicza stosowana w chorobach zapalnych jelit. Powinna ona zawierać jak najmniej błonnika, ponieważ podrażnia on błony śluzowe jelita, powodując stan zapalny lub pogłębiając już istniejącą infekcję. Można spotkać się również z innymi nazwami tej diety - dieta niskobłonnikowa lub dieta bezresztkowa. Głównym celem jej zastosowania jest oszczędzanie jelit poprzez wyeliminowanie ich aktywności. Można tego dokonać, jeśli wprowadzi się do codziennego menu produkty zawierające minimalną ilość nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów, w tym:

• błonnika,
• hemicelulozy,
• ligniny,
• pektyny,
• gum.
Najczęściej dietę tego rodzaju stosują osoby chorujące np. na Zespół Leśniewskiego-Crohna. Dieta ubogoresztkowa może być również sugerowana przed kolonoskopią. Ma ona wówczas na celu przygotowanie pacjenta do przeprowadzenia tego badania.
Dieta ubogoresztkowa - przepisy kulinarne
Główną zasadą obowiązującą w diecie niskobłonnikowej, czyli ubogoresztkowej jest to, aby w menu znajdowało się maksymalnie 10 gramów błonnika dziennie. Dla porównania warto podać, że w podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się nawet 3-4 krotnie więcej polisacharydów roślinnych.

Podstawowe produkty stosowane w diecie ubogoresztkowej to:

• oczyszczone produkty zbożowe - pieczywo pszenne, łuszczony ryż, makarony.
• mąka pszenna,
• chude mięso i wędliny,
• jaja gotowane na miękko,
• produkty mleczne,
• warzywa: marchew, koperek, szpinak, sałata, pomidor,
• łagodne potrawy,
• owoce - banan, morele, owoce jagodowe,
• tłuszcze: masło, margaryna, oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy słonecznikowy,
herbata.
Jednocześnie nie mogą być spożywane takie produkty jak surowe owoce, wraz ze skórką, orzechy i warzywa bogate w błonnik pokarmowy. Nie należy spożywać w nadmiarze kasz gruboziarnistych, owsianki czy razowego pieczywa.
Menu w diecie ubogoresztkowej - przepisy
Na śniadanie można przygotować sobie kanapki z jasnego pieczywa pszennego, z pastą jajeczno-koperkową, albo zjeść jaja na miękko, popijając je herbatą ziołową.
Obiad w diecie niskobiałkowej można przygotować z:
• 100 gram cielęciny,
• 100 gram ziemniaków,
• 1 marchewki,
• 50 ml chudego mleka
• 50 gram masła extra.

Cielęcinę pieczemy w folii, z dodatkiem ziół prowansalskich, posmarowaną oliwą z oliwek. Do tego podajemy gotowaną marchewkę i puree przygotowane z ugotowanych ziemniaków, z odrobiną mleka i masła.

Zobacz: Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka. Za co pokochały ją gwiazdy Hollywood? [ZASADY]

Więcej o: