Ile kalorii mają naleśniki? Ten pyszny deser w wersji fit smakuje pysznie! Znamy przepis na zdrową wersję

Naleśniki fit wyśmienicie sprawdzą się jako pyszną przekąskę w wersji nieco mniej kalorycznej. Można je przygotować na słodko lub wytrawnie. Jak wygląda sprawdzony przepis na dietetyczne naleśniki?

Naleśniki w wersji fit to pyszna przekąska, którą można podawać jako danie obiadowe lub na kolację. Dietetyczne smakują wspaniale zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jak przygotować je, by jednocześnie były puszyste, smaczne i małokaloryczne? Znamy przepis, który zawsze się udaje. Nie jest wymagający i zawiera jedynie najpotrzebniejsze składniki. 

Dietetyczne naleśniki - przepis

Aby przygotować dietetyczne naleśniki, nie potrzeba wielu składników. Wykorzystamy jedynie obowiązkowe produkty potrzebne do wyrobu ciasta. 

Potrzebujemy: 

  • 2 szklanki mąki ryżowej,
  • 2 szklanki chudego mleka,
  • ½ szklanki wody gazowanej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Składniki na ciasto należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera lub ręcznej trzepaczki. Fit naleśniki smażyć trzeba na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.

Ile kalorii mają naleśniki?

W 100 gramach naleśników kryje się 227 kalorii. Wszystko zależy od tego, jakie nadzienie będzie wewnątrz ciasta. Jeśli będzie to zwykły ser, będą one na pewno mniej kaloryczne niż takie wypełnione czekoladą, dżemem lub innymi, mocno tuczącymi masami

Jeśli chcesz przygotować naleśniki bezglutenowe, użyj mąki kukurydzianej, gryczanej albo ryżowej. Podczas zakupów trzeba jednak uważać - czasami mąka kukurydziana może posiadać zanieczyszczenia, zatem koniecznie wybieraj tę, która została oznaczona logiem przekreślonego kłosa.

Dietetyczne naleśniki można przygotować z mąki orkiszowej, gryczanej, a nawet i ryżowej. Co prawda przepisy na te ciasta mogą się nieco różnić proporcjami, jednak przepis pozostaje ten sam. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza, który będzie chciał zaryzykować z wykorzystaniem nieco mniej popularnych składników. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.