Jak przygotować dietetyczny fit sernik? Ten przepis na lekkie ciasto na święta zawsze się sprawdzi

Fit sernik zasmakuje każdemu. Jest lekki, puszysty i ma naprawdę mało kalorii. Jak go przygotować, by nie spędzić całego dnia w kuchni i zaskoczyć najbliższych? Podpowiadamy!

Dietetyczny sernik zasmakuje każdemu. Pokochają go amatorzy słodkości i koneserzy ciekawych smaków. Tak naprawdę nie różni się on wiele od tradycyjnego sernika, jednak został "odchudzony" o niepotrzebne składniki. Przepis na puszysty sernik dietetyczny nie jest skomplikowany. Wystarczy przygotować najpotrzebniejsze elementy. 

Przepis na dietetyczny sernik 

Dietetyczny sernik nie bez powodu staje się tak popularny w kręgach amatorów słodkości. Smakuje on przepysznie, a ma znacznie mniej kalorii. Jak przygotować fit sernik? 

Składniki na kruchy spód: 

  • 2 żółtka (białka zostawiamy do sernika)
  • 50 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • łyżka ksylitolu
  • 70 g oleju kokosowego (rozpuszczamy)

Składniki na wypełnienie: 

  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • szklanka ksylitolu
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1 kg dobrego, zmielonego twarogu (w Biedronce jest w wiaderku z super składem)
  • 50 g prawdziwego masła (lub masła klarowanego/oleju kokosowego)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) do dekoracji

Przepis na fit sernik nie jest wcale trudny do wykonania. W misce ugniatamy wszystkie składniki na kruchy spód. Formujemy z ciasta kulkę, którą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgniatamy ją ostrożnie na boki i dopasowujemy do formy. Ciasto powinno wypełnić cały spód blachy. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego na 175°C, pieczemy 10 minut. Należy blachę wyjąć i odstawić na bok. 

Białka oddzielamy od żółtek i wsadzamy do dwóch oddzielnych misek. Żółtka ucieramy z ksylitolem i ciepłym masłem (podgrzałam je przez kilka sekund w mikrofali, ale może też być po prostu w temperaturze pokojowej, byle nie zimne). Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy budyń i miksujemy jeszcze chwilkę na jednolitą masę.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, aż do momentu, gdy powstanie sztywna piana. Dodajemy ją do masy serowej, bardzo delikatnie i powoli mieszając łyżką, aż składniki połączą się w jedną całość.

Masę należy przelać do tortownicy. Wcześniej przygotowujemy spód blachy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175°C i pieczemy przez ok. 1 godz. i 20 min. (80 minut), aż cała góra się zarumieni. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik w środku do wystygnięcia. Najlepiej, jeśli zostanie tak przez całą noc. 

Ciacho możemy udekorować rozpuszczoną czekoladą gorzką (min. 70% kakao) i posypać płatkami migdałowymi lub owocami. 

Taki sernik będzie jednocześnie puszysty i z kruchym spodem. Jego smak jest wyrazisty i bardzo intensywny. Przygotowanie go nie trwa długo, a samo pieczenie może odbywać się naszej bezpośredniej obecności i nie zajmuje aż tak dużo czasu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA