Ile kalorii mają placki ziemniaczane? Fit przepisy wcale nie są trudne do wykonania. Sprawdziliśmy, które z nich są najlepsze

Placki ziemniaczane w wersji fit można upiec także w piekarniku. Ile kalorii ma ta pyszna przekąska, która idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe? Sprawdzamy najpyszniejsze przepisy!

Placki ziemniaczane to idealna propozycja fit dania obiadowego. Są smaczne i wcale nie tak tuczące, jakby się mogło wydawać. Z czym jeść placki ziemniaczane, by jeszcze wzmocnić ich pyszny smak? Podpowiadamy sprawdzone przepisy!

Ile kalorii mają placki ziemniaczane? 

Placki ziemniaczane mogą być przygotowywane zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Najbardziej popularne jest jednak spożywanie ich ze śmietaną lub warzywnym farszem. Biorąc pod uwagę kaloryczność wszystkich składników, w 100 gramach placków ziemniaczanych kryje się około 268 kalorii. 

Każdy dodatkowy element w przepisie na to danie dodaje mu kalorii. Śmietana na przykład jest mocno kaloryczna. Można zastąpić ją gotowanymi warzywami, które mają sporo witamin i wartości odżywczych.

Placki ziemniaczane z piekarnika przepis

Aby przygotować pyszne placki ziemniaczane, należy:

  • obrać ziemniaki i cebulę,
  • zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach,
  • wylać masę na sitko ustawione na naczyniu
  • delikatnie odcisnąć.

Ziemniaki należy zmieszać z jajkami i mąką oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlać delikatnie sok, zostawiając przy tym na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Placki ziemniaczane pysznie smakują także z dodatkiem farszu warzywnego. Nadaje on smaku i sprawia, że danie nie jest wcale tak bardzo suche. 

W plackach ziemniaczanych mieści się:

  • 14,7 g tłuszczu, 
  • Węglowodany 27,8 g
  • Białko 6,08 g
  • Błonnik 3,3 g
  • Witaminy C, A, K, D, wit. z gr. B,
  • kwas foliowy
  • Minerały: potas, fosfor, sód, żelazo, magnez, wapń. 

To danie idealnie nadaje się także na wieczorną przekąskę. Jest stosunkowo lekkie, jeśli dobierzemy do przepisu odpowiednie składniki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA