Męczą cię bolesne zaparcia? Jedz warzywa bogate w błonnik

Błonnik, inaczej błonnik pokarmowy, czyli włókno pokarmowe, jest bardzo ważnym składnikiem. Wchodzi w skład ścian komórkowych roślin, a w naszym organizmie odpowiada za wchłanianie cholesterolu czy obniżenie stężenia glukozy we krwi. Ale nie tylko! Do czego jeszcze potrzebujemy błonnika? I które warzywa bogate w błonnik warto włączyć do swojego jadłospisu?

Produkty bogate w błonnik - co to jest błonnik?

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest błonnik. Bardzo często używamy tej nazwy, pojawia się ona na etykietach najróżniejszych produktów czy też w reklamach. A na dobrą sprawę nie wiemy, z czym mamy do czynienia. Błonnik to włókno pokarmowe. Tym mianem określa się składniki, które budują ściany komórkowe roślin, a które nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka.

Występują dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Oba są ważne i potrzebne, jednak wyróżnia je inne działanie. W roślinach występują na dodatek razem, ale w zupełnie różnych proporcjach. Sam błonnik składa się z wielu substancji. To najprościej mówiąc wielocukry i ligniny. Możemy wyróżnić tu między innymi: celulozę, hemicelulozą, pektyny, ligninę, gumy, śluzy roślinne, oraz woski.

Błonnik bardzo korzystnie wpływa na cały nasz organizm. Choć mówi się o nim zazwyczaj tylko w kontekście odchudzania, prawdą jest, że pomaga choćby przy problemach z układem trawienia. Cierpisz na bolesne i dokuczliwe zaparcia? Błonnik przemieszcza się przez cały układ pokarmowy. Nie zmienia swojego składu czy stanu. Wchłania wodę, a także przede wszystkim rozluźnia masy kałowe, które zalegają w jelitach. Tym samym przyspiesza ich eliminacje i pomaga w zaparciach. Ból brzucha mija bardzo szybko!

Ponadto podczas swojej wędrówki drażni ściany jelita grubego i naturalnie przyspiesza perystaltykę. Dodatkowo w trakcie pozbywa się toksyn. Wiąże toksyczne związki, choćby bakterie, metale ciężkie, i zapobiega ich wchłanianiu przez organizm. Ułatwia ich wydalenie na zewnątrz.

A przez to, że pobudza żucie pokarmów, zmusza nas do większej produkcji silny i kwasu żołądkowego. To pierwsze działa ochronnie na zęby, a to drugie pomaga w trawieniu. Błonnik jest także ściśle powiązany z układem hormonalnym. Kiedy zaczyna go brakować w organizmie, może dojść do wahań stężenia hormonów, a to może mieć dalsze konsekwencje.

Nie można jednak zapomnieć także o jego właściwościach odchudzających. Choć nie tyle sam w sobie odchudza, co raczej na dłużej pozwala zachować uczucie sytości. Nie jesteśmy głodni, bo błonnik pęcznieje w żołądku. Mniej i rzadziej w ten sposób jemy.

Błonnik wpływa także korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu. Obniża bowiem znacznie stężenie cholesterolu, a przy tym zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem i obniża stężenie trójglicerydów. Spożywają regularnie produkty z błonnikiem niwelujemy ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Produkty z błonnikiem - ile dziennie jeść?

Skoro już wiemy, że produkty z błonnikiem są bardzo zdrowe i potrzebne w codziennej pracy naszego organizmu, warto zastanowić się, ile dziennie powinniśmy dostarczyć błonnika. Naukowcy wyliczyli, że powinna być to porcja rzędu 30-40 g błonnika pokarmowego dziennie. To tyle, co kilka łyżek otrąb. Można właśnie choćby je włączyć do diety. Jako dodatek do jogurtu, musli czy owsianki sprawdzi się idealnie. Otręby świetnie pasują także do past do smarowania pieczywa.

W czym jest dużo błonnika? W czym jest błonnik? 

W czym jest błonnik? Przede wszystkim w produktach zbożowych. Choćby we wspomnianych otrębach. Ponadto znajdziemy go w płatkach owsianych, jęczmieniu, kaszy gryczanej, brązowym ryżu, musli, chlebie żytnim. Ciekawymi produktami o dużej zawartości błonnika są także owoce. Koniecznie jedzmy tak często jak to możliwe czarne i czerwone porzeczki, maliny, truskawki, gruszki, jabłka czy owoce suszone. Jeśli chodzi o warzywne produkty o dużej zawartości błonnika, to śmiało możemy jeść choćby codziennie buraki, paprykę, dynię, marchewki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.