Kwiaty jadalne pięknie udekorują tort, a nawet zupę! Które rośliny mają jadalne kwiaty?

Kwiaty jadalne stają się coraz popularniejsze. Podziwiamy piękne dekoracje z ich udziałem w wykwintnych restauracjach oraz na profilach w mediach społecznościowych blogerów kulinarnych. Teraz każdy może zabawić się w kuchni i stworzyć własną kompozycję, ozdabiając choćby tort urodzinowy czy nawet aksamitną zupę krem, serwowaną podczas rodzinnego obiadu. Od czego zacząć? Jakie kwiaty są jadalne?

Czy kwiaty są jadalne?

„Jakie kwiaty są jadalne?”, „Czy kwiaty są jadalne?”, „Które rośliny mają jadalne kwiaty?” – to najczęstsze zapytania o rośliny na targach. Takich informacji szukamy także w wyszukiwarkach internetowych. Spieszymy z pomocą!

Liście wielu gatunków roślin zjadamy. Z powodzeniem zajadamy się sałatą, bazylią czy też porem. Dlaczego więc nie jeść także kwiatów? To przecież także liście. Na dodatek niektóre gatunki kwiatów jadalnych są bardzo zdrowe. Kwiaty bowiem mogą być nie tylko piękną dekoracją, lecz także naturalnym źródłem wielu związków odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. W kwiatach jadalnych znajdziemy naprawdę dużo witamin, składników odżywczych, a przede wszystkim cennego błonnika i substancji śluzowych. Warto także wiedzieć, że w kwiatach jadalnych znajdziemy wiele antyoksydantów. To cenne składniki, które pomagają nam walczyć z wolnym rodnikami, a więc opóźniają procesy starzenia.

Czy więc kwiaty są jadalne? Kolejny raz odpowiadamy twierdząco! Tak, kwiaty niektórych gatunków roślin są jak najbardziej jadalne i absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby jadalnymi kwiatami dekorować tort czy nawet inne dania. Z pewnością nie mamy na to czasu na co dzień, jednak z okazji wyjątkowych – na przykład rodzinnego spotkania, urodzin czy imienin – możemy zaszaleć w kuchni i zaskoczyć wszystkich zaproszonych gości efektownym daniem. Pozostaje więc sprawdzić, jakie kwiaty są jadalne. Które więc rośliny mają jadalne kwiaty?

Bratki jadalne i nie tylko

Kwiaty jadalne z ogrodu są najlepszą opcją. Mamy pewność, z jakie źródła pochodzą, bo wyhodowaliśmy je sami. Wiemy, czy były pryskane, kiedy je zerwaliśmy i jak długo zachowają świeżość. Jednak nie każdy ma możliwość zerwać kwiaty jadalne z ogrodu. W takiej sytuacji warto pojechać na targ czy giełdę kwiatową. Mamy tam olbrzymi wybór najróżniejszych roślin, które mają jadalne kwiaty. Okazuje się, że nie tylko bratki jadalne są dostępne na naszym rynku! Poznajcie pozostałe rośliny, które mają jadalne kwiaty. W naszym spisie znajdziecie uszeregowane kwiaty jadalne i doprasowane potrawy, do których możecie je dodać.

Fiołek polny, bratek jadalny polny i stokrotka – idealne do surówek i sałatek. Kwiaty jadalne fiołka pachną, a stokrotki nadadzą daniu lekko miętowy smak. Bratek jadalny natomiast idealnie sprawdzi się jako ozdoba i urozmaicenie napojów i zup. Dodany do lemoniady zupełnie odmieni jej oblicze i smak.

Robinia akacjowa i czarny bez. To kwiaty jadalne, które mają bardzo intensywny zapach. Nie każdemu więc przypadną do gustu. Na początek warto dodać je do ciasta naleśnikowego. W ten sposób ozdobimy ciasto i sprawimy, że zwykłe naleśniki staną się bardzo oryginalnym i wyrafinowanym daniem.

Róża pomarszczona. Ten bardzo popularny gatunek róży znamy nie od dziś. Wręczamy bukiety z nią z okazji dnia nauczyciela czy dnia matki. Okazuje się, że właśnie tę różę możemy śmiało zjeść. Jej płatki są bardzo słodkie, sprawdzą się więc jako dodatek do sałatek owocowych i deserów. Można nimi udekorować cały tort.

Aksamitka. Te mięciutkie jadalne kwiaty mają pomarańczowy kolor i wyjątkowo mocny, cytrynowy smak. Będą świetnym dodatkiem do ryżu i mięs! Można dodać je także do puree ziemniaczanego. W takim wypadku raczej już nie należy solić ziemniaków.

Nasturcje. W naszych ogrodach znajdziemy także jadalną nasturcję. Żółte lub czerwone płatki są bardzo nietypowe. Okazuje się, że mają bardzo pikantny smak! Podkręcą więc i nadadzą ostrą nutę nawet najprostszym daniom. Można je dodawać do sałatek, można nawet do jajek czy mięs.

Więcej o:
Copyright © Agora SA