Ile kalorii mają naleśniki? Tą pyszna potrawę uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ile ważą?

Ile kalorii mają naleśniki? To pytanie zadaje sobie każdy pasjonat tej przekąski. Wcale nie muszą być tak kaloryczne. Ile dokładnie waży jeden naleśnik?

Naleśniki to niedrogi sposób na pyszny obiad. Można podawać je na słodko i na wytrawnie. Świetnie smakują z dżemem, Nutellą, gulaszem lub szpinakiem. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Co takiego skrywają w sobie naleśniki, że tak pysznie smakują? 

Ile kalorii mają naleśniki? 

Naleśniki nie są wcale tak kaloryczne jak się może wydawać. Pszenny naleśnik ma 212 kalorii w 100 gramach (białko 8,1 gram, tłuszcze 4,9 gram, węglowodany 34,5 gram, błonnik 1,0 gram). Naleśnik o średnicy 80 centymetrów waży 80 gram, co daje 170 kalorii (białko 6,5 gram, tłuszcze 3,9 gram, węglowodany 27,6 gram, błonnik 0,8 gram). Aby spalić taką porcję, osoba o wadze 70 kilogramów musiałaby jeździć na rowerze przez 17 minut, albo spacerować przez 33 minuty. W dietach odchudzających należy zastąpić tradycyjną wersję tego dania, mniej kaloryczną, a jednocześnie bardziej odpowiednią dla organizmu ze względu na wartości odżywcze - mogą to być naleśniki gryczane lub owsiane.

Ile kalorii ma naleśnik z nutellą?

Naleśnik z nutellą będzie na pewno dużo bardziej kaloryczna. Sama czekolada jest dość ciężka i jedynie dodaje kalorii daniu. Naleśniki na słodko potrafią być bardziej tuczące niż te przyrządzane w sposób wytrawny. Słodkości zazwyczaj wiążą się z dodatkowym tłuszczem, chemią. 

Naleśniki na słono wybierane są równie często i można z ich smakiem naprawdę w ciekawy sposób eksperymentować. Z serem, ze szpinakiem, po ruski, z mięsem, z kapustą i grzybami - modyfikacji tej popularnej potrawy jest naprawdę sporo. 

Naleśnik z mąki pszennej zazwyczaj waży 80 gram i zawiera w sobie 170 kalorii. W jego składzie znajdziemy 28 gram węglowodanów i aż 1 gram błonnika. Aby spalić takiego jednego naleśnika potrzeba nam około godzinnego stania w korku lub prowadzenia auta. 

Przepis na puszyste naleśniki

Aby przygotować pyszne naleśniki, potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypty soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Dodaj roztopione masło lub olej roślinny i razem to zmiksuj (lub wykorzystaj tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. tej przeznaczonej właśnie do naleśników Przewracaj na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.