Jak usmażyć dorsza? Lepiej go upiec! Poznaj najlepsze przepisy na dania z dorszem w roli głównej

Dorsz to smaczna i łatwo dostępna ryba w większości supermarketów i oczywiście sklepach rybnych. Na dodatek nie wymaga od nas także szczególnych umiejętności kulinarnych. To naprawdę bardzo szybki sposób na pyszny i dietetyczny obiad. Lepiej dorsz usmażyć czy upiec w piekarniku?Poznaj najlepsze przepisy na dania z dorszem w roli głównej.

Dorsz - właściwości

Musimy wiedzieć, że dorsz należy do ryb morskich. Oczywiście jest rybą, którą znajdziemy także w Bałtyku, ale ten, którego zazwyczaj kupujemy w polskich sklepach pochodzi głównie z mórz arktycznych. Dorsz jest rybą całoroczną. Jego mięso ma biały kolor i naprawdę mało ości. Można go przyrządzić na wiele sposobów, także uwzględniając w tym dania dla najmłodszych dzieci.

Przepisy z dorszem w roli głównej naprawde nie należą do skomplikowanych. A warto się nad nimi pochylić choćby ze względu na cenne właściwości tej ryby. Warto wiedzieć, że dorsz jest źródłem pełnowartościowego białka i przede wszystkim kwasów z rodziny omega-3. Te ostatnie mają nieoceniony wpływ na pracę naszego serca.

Dodatkowo dorsz jest bombą witaminową. Oprócz witamin w jego składzie znajdziemy także mnóstwo mikroelementów, które świetnie działają na podnoszenie odporności. Jedz dorsza, a będziesz zdrowy!

Dorsz pieczony w całości w piekarniku, z dodatkiem ziół czy warzyw, jest lekkostrawny i należy do niskokalorycznych potraw. Może więc być stałym elementem jadłospisu osób, które stosują diety redukcyjne. To dobry moment, aby zapytać, ile kalorii ma dorsz.

Ile kalorii ma dorsz?

Dorsza możemy upiec, usmażyć, udusić na parze. Ile kalorii ma smażony dorsz? Dorsz smażony w 100 g ma 134 kcal. Pamiętajmy, że oprócz ryby kalorii dodaje panierka, tłuszcz, na którym smażymy rybę. Warto więc pomyśleć o pieczonym dorszu! Choć zazwyczaj rybę smażymy na patelni, tak nas nauczyły mamy i babcie, to musimy wiedzieć, że to niemal "zbrodnia" przeciwko naszej zdrowej diecie. Lepiej piec go w piekarniku. Będzie wtedy także zdecydowanie smaczniejszy. Warto więc zapytać, ile kalorii ma dorsz pieczony w piekarniku?

Dorsz pieczony w piekarniku w 100 g ma zaledwie 80 kcal. Pieczony z ziołami czy z warzywami będzie nie tylko fitdaniem, lecz także ciekawą propozycją nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Poniżej znajdziesz więc kilka przepisów fit na dorsza. Bierz się do roboty! Naprawde warto zastąpić dorszem czerwone mięso lub kurczaka.

Dorsz - przepisy fit a smażony dorsz

Dorsz jest bardzo delikatną, białą rybą. Warto go piec, a nie smażyć. Jeśli jednak zastanawiacie sie na tym, jak usmażyć dorsza, pamiętajcie, żeby przyrządzać rybę w pełni rozmrożoną. Najlepiej oczywiście wybierać świeże filety. Ale nie zawsze mamy taką możliwość. Poniżej krótki przepis, jak usmażyć dorsza.

Jak usmażyć dorsza? Przepis

Składniki: filet z dorsza, kilka łyżek mąki pszennej, dwie łyżki bułki tartej, jedno jajko, sól i pieprz

Przygotowanie: Świeży lub zupełnie rozmrożony filet z dorsza podziel na mniejsze kawałki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Obtocz rybę w mące pszennej, zanurz na chwilę w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i obtocz następnie w bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron. Ryba powinna mieć złoty kolor. Dorsza można serwować z ziemniakami, kaszą, ziemniakami, a nawet makaronem.

Dorsz z papryką i ziemniakami - przepis fit

Składniki: 200 g fileta z dorsza, jedna papryka czerwona lub zielona, trzy łyżeczki oliwy, kilka ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, kilka gałązek tymianku i rozmarynu, sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy, kilka ziemniaków

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj według własnego sposobu. Pokrój je w plastry i przełóż do żaroodpornego pojemnika. Dorsza umyj i pokrój na kawałki. Ułóż dorsza na folii alumniowej. Rybę skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, ułóż na niej tymianek i rozmaryn. Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry razem ze skórką. Połóż na rybie. Pokrój paprykę w kostkę, obierz czosnek i lekko rozgnieć go nożem. Dołóż warzywa do folii i zwiń szczelnie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 min. Obok postaw naczynie z ziemniakami. Po upieczeniu połóż dorsza z dodatkami na ziemniakach. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.