Marchew kalorie, pochodzenie, właściwości. Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To jedno z najpopularniejszych i zdecydowanie najtańszych warzyw dostępnych na polskim rynku. Na dodatek marchewka ma niewiele kalorii i jest bombą witamin! Ile kalorii ma marchewka i dlaczego warto ją włączyć do naszej diety?

Marchewka – pochodzenie

Marchewkę lubi każdy – jedzą ją i dzieci, i dorośli. To także jedno z pierwszych warzyw, ba, jeden z pierwszych produktów, które włącza się do diety niemowląt. Wygląda atrakcyjnie na talerzu, podkręca smak każdej potrawy i przy okazji jest naprawdę bardzo zdrowa. Wiedzieli to już starożytni, którzy uprawiali już na polach. Jednak ta marchewka, którą znamy dzisiaj – pięknie pomarańczowa – pochodzi z Holandii. Wyhodowano ją tam dopiero w XVII wieku.

Marchewka nie jedno ma imię i nie jeden… kolor. Na rynku możemy dostać odmiany w barwie białej, żółtej, czerwonej, fioletowej, a nawet czarnej. W Polsce jednak to soczysty pomarańczowy odcień cieszy się największa popularnością. Jesteśmy, obok Chin, Rosji, Ukrainy, Uzbekistanu i Stanów Zjednoczonych, największymi światowymi producentami marchwi. Ale nie trzeba mieć gospodarstwa rolnego, aby cieszyć się marchewką. Bez problemu wyhodujemy ją w przydomowym ogródki. Warzywo to rośnie dziko głównie w klimacie umiarkowanym, a uprawiane jest dosłownie na wszystkich zaludnionych kontynentach.

Marchewka gotowana – kalorie a właściwości

Jemy marchewkę na surowo, jemy marchewkę gotowaną. W obu wersjach aż 90 proc. stanowi woda. W 100 g produktu znajdziemy niewiele węglowodanów – zaledwie 9 g. Z czego, co warto wiedzieć, aż 2,8 g to błonnik. Marchewka składa się także z tłuszczów i białek. Pozostała część to już same wartości odżywcze – liczne witaminy, minerały, kwasy owocowe (choćby jabłkowy), flawonoidy, karotenoidy, kumaryny, alkaloidy, enzymy, olejki eteryczne, związki siarkowe.

Marchew jest cennym źródłem karotenoidów. Tu warto wymienić na przykład alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę, likopen. Dlaczego są takie ważne? Ponieważ to związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który hamuje między innymi procesy starzenia, a także wpływa na profilaktykę antynowotworową. Marchewka to chyba najbogatsze naturalne źródło beta-karotenu, innymi słowy, prowitaminy A, która jest w naszym organizmie metabolizowana do witaminy A. Przy niej zatrzymajmy się na dłużej. Zaledwie w 100 g marchewki znajduje się o wiele więcej witaminy A niż nasz organizm potrzebuje w ciągu doby! Jeśli więc cierpisz na niedobory witaminy A, koniecznie włącz marchewkę do swojej diety. Witamina A bowiem niweluje działanie wolnych rodników, spowalnia więc procesy starzenia i wpływa na profilaktykę chorób nowotworowych i chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo poprawia wzrok i ogranicza ryzyko chorób takich jak: zwyrodnienia plamki żółtej czy kurzej ślepoty. Witamina A to także broń skuteczna w walce z obniżoną odpornością. A wszystkim, którzy marzą o pięknym, oliwkowym odcieniu skóry, poprawi humor wiadomość, że korzystnie oddziałuje ona na stan skóry. Wzmacnia włókna kolagenowe, normalizuje gruczoły łojowe, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego i nadaje cerze naprawdę ładny koloryt.

To oczywiście nie wszystko. Witamina A jest najważniejszą, ale nie jedyną w składzie marchewki. Marchew zawiera także dużo witaminy K, C oraz witamin z grupy B, w szczególności – B3, B5, B6, i B9, czyli kwasu foliowego. Marchewka to także minerały. Należy tu wymienić jog, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, selen, mangan.

Właściwości odżywczych jest więc w marchewce naprawdę sporo. Dzięki nim marchewka wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, krwiotwórcze i antybakteryjne. Dodatkowo znacząco obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia krążenie krwi. Warto włączyć ją do diety nie tylko ze względu na to, że marchewka ma niewiele kcal, lecz także dlatego, że reguluje trawienie, wspomaga pracę jelit i układu nerwowego.

Ile marchewka ma kalorii?

Przechodzimy więc do najbardziej nurtującej kwestii, czyli ile marchewka ma kalorii? Naprawdę niewiele! Marchewka kcal ma tylko około 40 w 100 g produktu. Co ciekawe, marchewka gotowana kalorii ma tyle samo co surowa. Jednak jej indeks glikemiczny wrasta. Może być nawet trzykrotnie wyższy niż w przypadku surowego warzywa.

Więcej o:
Copyright © Agora SA