Dorsz pieczony w folii - smaczny i zdrowy pomysł na obiad. Ile piec dorsza w piekarniku?

Przygotowanie ryby w piekarniku nie jest trudne. Nie wymaga także szczególnych umiejętności kulinarnych. To naprawdę bardzo szybki sposób na pyszny i dietetyczny obiad. Szczególnie wdzięczną rybą do pieczenia w piekarniku jest dorsz. Jak piec dorsza w piekarniku? Z czym serwować go na talerzu?

Dorsz w folii - łatwy i smaczny sposób na rybę

Polacy rzadko jadają ryby. A dietetycy biją na alarm - powinniśmy spożywać je przynajmniej raz w tygodniu. Jesteśmy daleko w tyle za takimi narodami jak Japończycy czy Szwedzi. Trudno się dziwić, z racji lepszego położenia geograficznego, szerszego dostępu do morza, mają oni zupełnie inny dostęp także do ryby. Jednak warto zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby ryby zagościły na stałe w naszym menu. Szczególnie dorsz.
Dorsz to naprawdę smaczna i wyjątkowo zdrowa ryba. A przygotowanie dorsza w folii jest po prostu banalnie proste. Dorsz w folii piecze się właściwie sam. Możemy go przygotować na mnóstwo oryginalnych sposobów. Na dodatek w internecie krąży mnóstwo sprawdzonych sposobów na dorsza w folii. Jest to wdzięczny produkt, który smakuje zarówno z dodatkiem warzyw, ziół, jak i pysznymi sosami.

Dorsz w folii - właściwości

Dorsz w folii oprócz tego, że prosty w przygotowaniu, ma także inne zalety. Jest cennym źródłem wielu witamin i substancji odżywczych. Przede wszystkim to naprawdę bogate źródło pełnowartościowego białka, a także niezwykle ważnych kwasów nienasyconych omega-3. Znajdziemy w nim wiele witamin i mikroelementów.
Właściwości zdrowotne regularnego spożywania dorsza pieczonego w całości będą przekładały się na cały nasz organizm. Dorsz pieczony w całości świetnie bowiem wpływa na serce, poprawia skutecznie krążenie krwi, a także wzmacnia odporność. Nie można zapomnieć o tym, że pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Dorsz pieczony w całości jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Z powodzeniem może więc stanowić podstawę diet lekkostrawnych i tych redukcyjnych. Nie ma powodów, dla których nie mógłby zastąpić w diecie drobiu czy czerwonego mięsa.
Dorsz pieczony w całości czy smażony? Jak lepiej?
Zazwyczaj rybę smażymy na patelni. Na dodatek w panierce! To prawdziwa "zbrodnia" przeciwko naszej zdrowej diecie. Dorsz pieczony w całości to zdrowa i lekka propozycja, która pozwoli utrwalić wszystkiego jego zdrowotne właściwości. Bez tłuszczu, bez glutenu, bez dodatkowych kalorii, dostaniemy zdrowe i bardzo lekkie danie, które zachwyci nas smakiem.

Warto w tym miejscu nadmienić, że dorsz pieczony w całości to jedynie 80 kalorii w 100 g produktu. To tyle, co nic! Jesteś na diecie? Dorsz pieczony w całości powinien zagościć w twoim jadłospisie na stałe.

Jak upiec dorsza w piekarniku? Co pasuje do ryby?

Dorsz jest delikatną, białą rybą. Pomysłów na to, jak upiec dorsza w piekarniku znajdziecie wiele. Praktycznie, co kucharz, to inny sposób. Zanim przystąpimy do dzieła, warto zastanowić się, z czym chcemy serwować dorsza pieczonego w całości. Od tego uzależnimy stopień wypieczenia i ewentualne dodatki, które wraz z dorszem upieczemy w piekarniku.
Wartościowym posiłkiem, który sprawdzi się na każdej diecie, będzie dorsz pieczony w folii wraz z warzywami. Możemy piec go z marchewką, brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową, a nawet z pomidorami.
Dorsza w folii można serwować z ziemniakami, kaszą, ziemniakami, a nawet makaronem. Musimy znaleźć swój pomysł i wykorzystać go czym prędzej.

Ile piec dorsza w piekarniku?

Ile piec dorsza w piekarniku? To bardzo częste pytanie u osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ryb. To bardzo indywidualna kwestia. Zależy od rodzaju piekarnika, grzałek, a także tego, z czym serwujemy dorsza. Inaczej będziemy piec dorsza w rękawie, a inaczej dorsza w folii.
Ogólnie odpowiadając na pytanie, ile piec dorsza w piekarniku, można powiedzieć, że powinniśmy piec go około 30 minut w temperaturze około 180-200 stopni. Poniżej przedstawiamy szczegółowy przepis na dorsza z piekarnika w folii.

Dorsz z piekarnika w folii - przepis krok po kroku

Składniki: filet z dorsza, ulubione przyprawy i zioła (sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek), oliwa z oliwek, cytryna, czosnek.
Przygotowanie: Czystą rybę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie zawijamy dorsza w folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20-30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA