Surówka z selera tylko podczas niedzielnego obiadu? Warto jeść ją częściej!

Seler to niesamowicie zdrowe i bogate w wiele substancji odżywczych warzywo. Korzeń selera może nam zastąpić sól w zupie, seler naciowy może być dodatkiem pożywnych koktajli. Ale nie tylko. Selera każdy dobrze zna z klasycznej surówki z selerem serwowanej przez mamy i babcie podczas niedzielnych spotkań. Jedzmy ją jak najczęściej!

Zdrowa surówka z selera to bogactwo witamin i minerałów

Nie może się bez niego obyć absolutnie żadna dieta odchudzająca czy oczyszczająca. Zdrowa surówka z selera to prawdziwa bomba witamin. Co znajdziemy w tym niepozornym warzywie? Warto wiedzieć, że japońscy naukowcy, którzy wzięli kiedyś pod lupę selera, znaleźli w nim aż 86 cennych składników odżywczych! Które witaminy przodują? Może wydawać się to zaskakujące, ale w zdrowej surówce z selera znajdziemy mnóstwo witaminy C. Nawet więcej niż w cytrusach. Może być to nawet 150 mg w 100 g.
Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, która występuje z kwasem foliowym i witaminą PP. Korzeń selera , jego jasne liście oraz ciemnozielone łodygi są źródłem beta-karotenu. To także skarbnica witaminy E, która jest powszechnie nazywana witaminą młodości.

Zdrowa surówka z selera, jedzona regularnie, ułatwi także przyswajanie wiele pierwiastków. Seler wyróżnia się na tle warzyw korzeniowych. Ma wśród nich najwięcej fosforu, wapnia, potasu i cynku. Zawiera także mniejsze ilości, ale wciąż dość znaczące, magnezu i żelaza.

Surówka z selera fit – właściwości selera

Zanim przystąpimy do przyrządzenia surówki z selera w wersji fit, warto zgłębić wszystkie jego właściwości. W końcu musimy wiedzieć, co jemy. I tak, w selerze znajduje się bardzo mało węglowodanów, ale tych najcenniejszych, bo zawartość błonnika jest bardzo wysoka. Ponadto to źródło białek i tłuszczów – przede wszystkim tych nienasyconych. Nie zdziwi was pewnie fakt, skoro jest to tak zdrowe warzywo, że jego podstawowy skład to woda. Seler naciowy składa się z niej aż w 95 proc., a korzeniowy w 90 proc.
Leczniczym właściwościom selera nie ma końca. Dzięki tak znaczącej zawartości cennych dla zdrowia związków seler stanowi nie tylko smaczny, ale też niezwykle potrzebny składnik każdej diety, nie tylko odchudzającej czy oczyszczającej. Witaminy i minerały pomagają w pracy serca, mózgu, nerek, wątroby i innych narządów. Jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne przydają się w leczeniu wielu chorób – choćby dny moczanowej czy reumatyzmu. A naprawdę wysoka zawartość antyoksydantów, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, wpływają na opóźnienie procesów starzenia się i są cennym wsparciem w profilaktyce chorób nowotworowych czy sercowo-naczyniowych.

Duża zawartość błonnika wpływa na poprawę procesów trawienia i przyczynia się do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. To plus działanie moczopędne, które sprawia, że szybciej pozbywamy się toksycznych substancji, powoduje, że surówka z selera fit staje się niezwykle ważna w dietach oczyszczających i odchudzających.
Na koniec właściwości selera należy jeszcze tylko wspomnieć, że działa on bardzo korzystnie na kości, skórę, włosy i paznokcie. Nawet więc stosując restrykcyjne diety odchudzające nie musimy się martwić o kondycję naszego ciała. Wystarczy włączyć do swojej diety surówki z selera fit. Poniżej przedstawiamy przepisy na sałatkę z selera korzeniowego, surówka z selera naciowego i surówkę z marchewki i selera.

Sałatka z selera korzeniowego – przepis

Składniki:

  • 250 g selera korzeniowego
  • jabłko
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • garść rodzynek
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut
  2. Seler i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  3. Polej sokiem z cytryny
  4. Wymieszaj i dodaj jogurt, cukier oraz odsączone rodzynki.

Surówka z selera naciowego – przepis

Składniki:

  • seler naciowy
  • por
  • jabłko kwaśne
  • cebula
  • dwie łyżki jogurtu greckiego
  • kolendra
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Umyj pora i selera
  2. Pora przekrój wzdłuż i pokrój na cienkie paseczki
  3. Pokrój cebulę, wymieszaj i posól
  4. Selera naciowego umyj i pokrój w poprzek
  5. Dodaj pół łyżeczki soli
  6. Jabłko obierz, pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny
  7. Wymieszaj wszystko razem i podawaj z jogurtem i kolendrą. Możesz doprawić do smaku.

Surówka z marchewki i selera – przepis

Składniki:

  • seler
  • marchewka
  • jabłko
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz produkty
  2. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce
  3. Dodaj oliwę, sok z cytryny i dopraw do smaku
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.