Ile kalorii ma kromka chleba? Wszystko zależy od rodzaju pieczywa. Jaki chleb ma najmniej kalorii?

Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Naprawdę ciężko sobie wyobrazić bez niego nasz codzienny jadłospis. Jednak wiele diet go zupełnie wyklucza lub przynajmniej ogranicza jego spożycie. Czy słusznie? Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto zastanowić się nad tym, ile kalorii ma kromka chleba.

Chleb – kalorie

„Ile kalorii ma kromka chleba?”, „Ile kalorii ma chleb?” – to bardzo częste pytania osób, które postanawiają się odchudzać. Szczególnie trudno zrezygnować z chleba, jeśli dotychczas opierała się na nim nasza dieta. A nie oszukujmy się, śniadanie czy kolację najszybciej i najłatwiej przygotować właśnie z chlebem w roli głównie. Kanapki z żółtym serem, z wędliną, z pomidorem… Możemy wymieniać naprawdę długo. To właśnie kanapki jemy już jako dzieci i szybko się do nich przyzwyczajamy. Kiedy jesteśmy dziećmi, nie zważamy jednak na to, ile kalorii jest w chlebie. Ile kalorii ma więc kromka chleba? Czy naprawdę taki diabeł straszny, jak go malują?

Rodzaje chleba - kalorie

Pytanie, ile kalorii ma chleb, jest bardzo złożone. Kalorie są bowiem uzależnione od rodzaju chleba. Możemy wybrać przecież kromkę chleba graham, pity, pszennego, razowego, żytniego czy pumperniklu. Zacznijmy więc po kolei
Chleb graham, uznawany za jeden ze zdrowszych chlebów i polecany podczas diet odchudzających, to pieczywo, które powstaje grubo mielonej mąki pszennej. Mąka graham jest znacznie bardziej oczyszczona niż typowa mąka razowa, ale przy tym znacznie mniej niż typowa mąka pszenna. Zawiera więc więcej wartości odżywczych. Wszystko ukryte jest w szczególnych część jej ziaren. Mowa tu o bielmie, zarodku i otrębach. Te są bardzo rozdrobnione, lecz nie tracą swoich właściwości. Chleb graham wypieka się na drożdżach. Jest to lekkostrawne pieczywo, które jest rekomendowane nie tylko tym, którzy walczą o utratę zbędnych kilogramów, lecz także tym, którzy z różnych przyczyn muszą stosować dietę lekkostrawną. W kromce chleba – około 30 g – znajdziemy około 65 kalorii. Graham to cenne źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.

Natomiast kromka chleba pita to już zupełnie inna „historia”. Znacznie bardziej kaloryczna. Jest to chleb wypiekany z mąki pszennej. Płaski, okrągły kształt chleba pita kojarzy nam się zazwyczaj z kuchnią hinduską, jednak w Polsce też jest już coraz popularniejszy. Jadamy go razem z kebabem, farszem i pikantnym sosem. To bardzo kaloryczne pieczywo. Jedna kromka chleba pity, która waży około 80 g, dostarcza około 180 kalorii.

Znacznie mniej kalorii ma kromka chleba pszennego. A to właśnie pszenny chleb uchodzi za najbardziej kaloryczny. Ten tradycyjny, białe chleb, który jest pieczony z dodatkiem drożdży lub na zakwasie, ma około 70 kcal. To zwyczajowa wartość kaloryczna w kromce, która waży około 25 g. Wiele złego mówi się o chlebie pszennym. Jednak tak naprawdę, o ile ktoś nie ma alergii na gluten, nie ma przeciwskazań do spożywania pszennego pieczywa. Co więcej to najlepszy wybór dla dzieci i osób, które mają problemy z wrzodami żołądka.
Zaskoczeniem dla niektórych może być zawartość kalorii w kromce pumperniklu. To bardzo zdrowe pieczywo, które uchodzi za najzdrowsze i jest zalecane wszystkim na diecie odchudzającej. Pumpernikiel jest pieczony z gruboziarnistej, razowej mąki żytniej na zakwasie. Wartość energetyczna jednej kromki, liczącej przeciętnie 40 g, to 96 kcal.

Znacznie mniej ma kromka chleba razowego. Kalorie kaloriami, ale warto pamiętać, że to naprawdę zdrowy wybór. Razowiec powstaje z mąki żytniej, pszennej lub mieszanej, która powstaje w procesie grubego zmielenia ziarna i zawiera otręby. Kromka chleba razowego ma bardzo ciemny kolor. Zawiera więcej błonnika i składników mineralnych niż tradycyjny chleb pszenny. To sprawia, że jest bardzo zdrowy. W kromce chleba razowego – około 30 g – znajdziemy około 70 kcal.
Naszą listę zamyka chleb żytni. Jest on wypiekany z jasnej lub razowej żytniej mąki. Jest o wiele zdrowszy niż klasyczny chleb pszenny. Jest cennym źródłem błonnika, który jak wiadomo wpływa na naszą sylwetkę – wysmukla ją – dodatkowo poprawia trawienie oraz zmniejsza glikemię poposiłkową. To ostatnie oznacza, że przez dłuższy czas po posiłku pozostaje z nami uczucie sytości. Chleb żytni w jednej kromce (35 g) ma mniej więcej 75 kcal.

Jaki chleb ma najmniej kalorii?

Po przestudiowaniu kaloryczność poszczególnych gatunków pieczywa, prosta wydaje się odpowiedź na pytanie o to, jaki chleb ma najmniej kalorii. Najmniej kalorii ma chleb graham. Pamiętajmy jednak, że nie tylko liczba kalorii jest istotna podczas odchudzania.

Więcej o:
Copyright © Agora SA