Sałatki na Wigilię w wersji dietetycznej. Poznaj przepisy na najlepsze lekkie sałatki na Wigilię

Wigilia to jedyna, niepowtarzalna kolacja w roku. Świętujemy wraz z rodziną, w miłej atmosferze, słuchając kolęd. Teoretycznie, zgodnie z tradycją, wszystkie dania wigilijne są postne. Potrawy są bez mięsne. A jednak zazwyczaj wychodzimy z Wigilii przejedzeni! Jak sobie z tym poradzić? W tym roku przygotuj sałatki na Wigilię w wersji fit.

Sałatka na Wigilię a postne dania

Wigilijna wieczerza powinna składa się z wyłącznie postnych potraw. Cały dzień pościmy, aby wieczorem zasiąść do stołu wraz z rodziną i uroczystą kolacją rozpocząć święta Bożego Narodzenia. Tradycyjne postne, wigilijne dania unikały składników pochodzenia zwierzęcego. Wyjątkiem były oczywiście ryby. Potrawy nie zawierały więc masła, śmietany, mleka, słoniny, smalcu i oczywiście mięsa. Dziś sprawa wygląda nieco inaczej. Oczywiście Wigilia nadal utrzymuje swój postnych charakter, jednak nikt nie pilnuje już wytycznych tak skrupulatnie. O ile na polskich stołach tego dnia nie zobaczymy kurczaka czy pieczeni, to takie składniki jak majonez czy śmietana zdarzają się praktycznie w każdym domu.

Szczególnie tyczy się to sałatek na Wigilię. Niewiele mają one wspólnego z postnymi daniami. Oblane sosem na bazie śmietany, oleju są bombą kaloryczną. Już nie wspominając nawet o klasycznej sałatce jarzynowej, która w większości domów aż „pływa” w majonezie. Można jednak sałatki na Wigilię przygotować inaczej. Mogą być one bardziej fit, a nawet uchodzić za dietetyczne!

To doskonałe rozwiązanie nie tylko dla osób na diecie, lecz także dla wszystkich tych, którzy po prostu chcą czuć się lżej i zdrowiej. Na dodatek ułatwi to życie tym, którzy jednego dnia muszę zjawić się na kilku kolacjach wigilijnych. Sałatki na Wigilię fit sprawią, że mogą oni spróbować czegoś przy każdym stole, a przy tym nie cierpieć później z przejedzenia.

Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na sałatki wigilijne. Poznajcie przepis na sałatkę fit na Wigilię z rybą, lekka sałatkę na Wigilię jarzynową, sałatkę postną na Wigilię z tuńczykiem i ananasem oraz lekką sałatką na święta Bożego Narodzenia śledziowo-ziemniaczaną.

Sałatka fit na Wigilię z rybą

Składniki:

  • śledź w oleju (około 10 sztuk)
  • pół puszki groszku konserwowego
  • jedna czerwona i jedna żółta papryka
  • pięć jajek ugotowanych na twardo
  • jedna cebula
  • 10 ogórków korniszonów
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. Pokrój śledzie na centymetrowe paski.
  2. Cebulę, ogórki, paprykę także pokrój na bardzo cienkie paski.
  3. Jajka w znacznie grubszą kostkę.
  4. Wszystko lekko posól i popieprz.
  5. Ułóż składniki na półmisku. Oddzielnie każde warzywo, oddzielnie jajko.
  6. Polej warzywa jogurtem naturalnym. To bardziej elegancki sposób podania tego dania. Dzięki temu stół będzie ładnie ozdobiony, a goście mogą wybierać, które warzywa chcą zjeść.

Lekka sałatka na Wigilię – Sałatka Jarzynowa

Składniki:

  • dwie marchewki
  • dwie pietruszki
  • cztery jajka ugotowane na twardo
  • seler
  • dwa-trzy ogórki kiszone
  • puszka groszku konserwowanego
  • jedna cebula
  • jedna łyżka musztardy
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki obierz
  • Dokładnie umyj
  • Warzywa (marchewki, pietruszki, seler) gotuj na wolnym ogniu
  • Kiedy zmiękną, wyjmij je i pokrój w kostkę
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dopraw do smaku


Sałatka postna na Wigilię - sałatka z tuńczykiem i ananasem


Składniki:

  • dwie puszki tuńczyka
  • jedna puszka kukurydzy
  • jedna puszka ananasa
  • garść żurawiny lub rodzynek
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrój żurawinę lub rodzynki na bardzo drobne kawałki
  2. Ananasa odsącz i także pokrój w kostkę
  3. Dodaj do nich kukurydzę i tuńczyka
  4. Wymieszaj składniki, połącz z jogurtem
  5. Dopraw solą i pieprzem


Lekka sałatka na święta Bożego Narodzenia - sałatka śledziowo-ziemniaczana


Składniki:

  • dwie-trzy łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • pięć sztuk filetów śledziowych
  • trzy ugotowane ziemniaki
  • jedna puszka kukurydzy
  • jedna cebula
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe mocz przez godzinę
  2. Następnie pokrój je w paski o grubości jednego centymetra
  3. Ziemniaki także pokrój, tym razem w plastry
  4. Kukurydzę odsącz na sitku
  5. Połącz składniki i dopraw do smaku solę, pieprzem
  6. Możesz dodać łyżeczkę cukru
  7. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, połącz z jogurtem
  8. Połącz warzywa i śledzia z sosem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA