Szybko i zdrowo? To możliwe. Choć szybki posiłek kojarzy się nam niestety najczęściej ze śmieciowym jedzeniem, to odrobina wysiłku naprawdę popłaca. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad, a nasza w kuchni naprawdę nie spędzimy zbyt wiele czasu.
Na początek warto postawić na sprawdzone produkty od pewnych dostawców. To zapewni nam wysoką jakość przyrządzanych dań. Będziemy mieć pewność, że nasze zdrowe dania są naprawdę… zdrowe. Unikniemy chemii, konserwantów. Takie podejście naprawdę popłaca!
Ponadto warto unikać w przepisach produktów, które zawierają składniki konserwujące, spulchniacze, barwniki. To także znacząco wpłynie na jakość naszych dań.
Warto też gotować na parze. Dania przyrządzane na parze to zdecydowanie jeden z najlepszych termicznych sposobów przyrządzania posiłków. Mamy gwarancję smaku, a przy tym pewność, że produkty będą w pełni wartościowe, zachowają najwięcej substancji odżywczych. Na parze możemy gotować zarówno mięso, jak i warzywa. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Zawsze planujmy nasze gotowanie z wyprzedzeniem. To nie tylko pozwoli nam uniknąć marnowania żywności, lecz także przygotować się do gotowania. Odpowiednio wcześniej zrobimy zakupy, przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Będzie to dla nas rodzaj planowanej ceremonii. W ten sposób gotowanie nie będzie nas nużyć.
Polecamy także gotowanie z resztek. Nie marnujmy jedzenia! Został ci kawałek pomidora, pół cebuli, trochę marchewek? To warzywa, które nie są najświeższe, ale jednak żal je wyrzucić? Zawsze możesz zmiksować wszystkie i stworzyć niepowtarzalną zupę krem.
Zdrowo nie znaczy mało. To także podstawowa zasada, o której musisz pamiętać podczas przygotowania posiłków. Nie musisz jeść mało, aby danie uchodziło za zdrowe. Jeśli chcesz się odżywiać zdrowo, patrz na składniki, a nie na ilość pożywienia.
Poniżej zebraliśmy kilka przepisów na zdrowe dania. Zainspiruj się nimi i gotuj zdrowo już od dziś! Na początek proponujemy zdrowe dania z kurczakiem i zdrowe dania dla dzieci.
Składniki: filet z kurczaka 200 g, 150 g świeżego ananasa, kilka pomidorków koktajlowych, marchewka, mleko kokosowe z puszki, łyżka czerwonej pasty curry, cukier brązowy, kawałek imbiru, sól, pieprz, papryczka chili, 100 g ryżu
Przygotowanie: Ugotuj ryż według opisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem. Następnie nasmaruj startym imbirem. Kurczaka smaż na rozgrzanej patelni - co ważne bez dodatku żadnego tłuszczu. Następnie obierz i pokrój ananasa. Dodaj do dania połowę mleka kokosowego i łyżkę pasty curry. Mięso powinno dusić się około 10 minut. W międzyczasie dodaj cukier, pokrojoną w słupki marchewkę, pomidorki. Zalej wszystko pozostałym mlekiem kokosowym. Wszystkie warzywa muszą dusić się aż do miękkości. Wyjmij papryczkę chilli. Podawaj danie z ryżem.
Składniki: 250 g mąki gryczanej, 2 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, płaska łyżeczka soli.
Przygotowanie: Mąkę i sól przesiej. Następnie dodaj do niej jajka, olej i wodę gazowaną. Ubijaczką lub mikserem wyrabiaj aż do uzyskania gładkiej masy. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Serwuj z serkiem wiejskim, serem twarogowym lub konfiturą domowej roboty.
Składniki: 4 marchewki, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka soczewicy, sól, pieprz, pęczek pietruszki, pół szklanki płatków owsianych
Przygotowanie: Zetrzyj na tarce obraną i umytą marchewkę. Dodaj odsączoną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Możesz opcjonalnie dodać pół pęczku świeżej pietrzuskzi. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku. Uformuj burgery i smaż je na rozgrzanym tłuszczu przez 10 minut. Podawaj z bułką typu graham, pomidorem, zieloną sałatą.