Zastosowanie goździków. Goździki do herbaty i goździki na ból głowy

Goździki to przyprawa, która od dawien dawna gości w naszych kuchniach. Przez lata ewoluowała i znalazła szerokie zastosowanie, także poza kulinarnym. Goździki mają szereg właściwości leczniczych. Poradzą sobie z bólem zęba, głowy, a nawet znieczuleniem. CO jeszcze musisz wiedzieć o goździkach?

Goździki ogrodowe

Goździki ogrodowe to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. To nieustająco zielone drzewo pochodzi z Azji. Jeśli używałeś goździków jedynie do urozmaicenia grzańca lub dań z dziczyzny, to pewnie zaskoczy cię, że właściwości lecznicze tej przyprawy znane są na całym świecie już od ponad 2 tysięcy lat.

Goździki były obecne w medycynie wschodu, głównie w starożytnych Chinach, od czasów dynastii Han. Następnie kupcy z Arabii rozpoczęli handel nimi w Wenecji. Goździki spodobały się ówczesnym Włochom, a ich szerokie zastosowanie sprawiło, że rozpropagowali je na całą Europę.

Goździki – zastosowania

Te niesamowite lecznicze właściwości goździków wynikają z wysokiej zawartości eugenolu - substancji, która skutecznie zmniejsza aktywność enzymów, wywołujących stany zapalne.  Eugenolu wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbólowe, a dodatkowo jest także bardzo silnym przeciwutleniaczem Dodatkowo eugenol szybko hamuje rozwój infekcji drożdżowej, a nawet wpływa korzystnie na tempo rozwoju choroby nowotworowej. Poza tym goździk znalazł zastosowanie także w leczeniu wielu innych schorzeń i dolegliwości.

Goździki są bardzo wysoko w skali ORAC. To właśnie ten pomiar określa działanie antyoksydacyjne pokarmów. W goździka znajdziemy bardzo dużo manganu, który usprawnia działanie układu pokarmowego i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego systemu. Mangan odpowiada także za sprawność seksualną i płodność, a nawet przyspiesza metabolizm i podnosi wytrzymałość układu kostnego.

Oprócz manganu w goździka znajdziemy także dużo magnezu, wapnia, żelaza, kwasów omega-3. Jeśli chodzi o witaminy, to goździki są cennym źródłem witaminy A, C i K.

A teraz przejdźmy do konkretnych zastosowań goździków. Te niepozorne suszone kwiatki są bardzo skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu. Kilka gramów goździków dziennie wspomaga produkcję insuliny, a konsekwencją jest obniżenie poziomu cholesterolu. A podczas niedawnych badań zauważono, że olej goździkowy zapobiega tworzeniu się grup nadtlenowych lipidów, a to one mogą w konsekwencji doprowadzić do zawału.

Goździki sprawdzą się także w leczeniu przeziębienia. Ich antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości świetnie sprawdzają się także podczas grypy czy klasycznych objawów przeziębienia właśnie. Goździki złagodzą znacząco ból głowy, ból gardła, sprawdzą się w formie syropu na kaszel i pomogą w udrożnieniu nosa.

Kiedy mamy nieprzyjemny zapach z ust, wystarczy włożyć kilka goździków do buzi i possać je przez chwilę. Błyskawicznie pozbędziemy się zapachu cebuli czy czosnku.

A goździki pomogą nam także przy problemach w sypialni. Olej goździkowy rozprawi się z przedwczesnym wytryskiem. Penis posmarowany kremem z dodatkiem wspomnianego oleju znacząco opóźnia przedwczesny wytrysk. To oczywiście tylko ludowe doniesienia. Akurat na to zastosowanie goździków nie ma potwierdzenia w nauce, ale nie od dziś wiadomo, że goździki to naturalny afrodyzjak.

Goździki do herbaty

W okresie zimowym i jesiennym warto sięgać regularnie po herbatę z goździkami. Warto wiedzieć, że goździki popularność jako herbaciany dodatek zyskały w Indiach. Hindusi pokochali  goździki także dlatego, że w medycynie ajurwedyjskiej od wieków przypisuje im ważną rolę.

Jakie goździki do herbaty? Wysuszone, nierozwinięte. Takie zawierają nawet 20 proc. olejku, który oprócz właściwości leczniczych zapewni naszej herbacie piękny zapach i słodki smak.

Goździki – przyprawa

Goździki są jedną z najczęściej wykorzystywanych w kuchni przypraw korzennych. Popularność przyniósł im piękny aromat, który podkręci każde danie. Lekko pikantny smak sprawdzi się w ciastach, ciasteczkach, konfiturach, lecz także w daniach mięsnych, grzybowych i kapustnych.

Goździki to także obowiązkowa przyprawa w grzanym winie. Ten rozgrzewający napój gości na naszych stołach najczęściej w okresie jesienno-zimowym.

Goździki – gdzie kupić?

Gdzie kupić goździki? Goździki kupimy wszędzie. Na każdym targu, w każdym supermarkecie czy nawet małym osiedlowym sklepiku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.