Jakie witaminy kryje w sobie awokado? Najlepsze przepisy z wykorzystaniem awokado

Awokado to owoc, który niezbyt często gości na naszych stołach, a to poważny błąd. Jest bardzo smaczny, pożywny, a na dodatek ma wiele cennych właściwości odżywczych. Jak więc jeść awokado? Przybliżamy wszystkie najważniejsze informacje na temat awokado i zdradzamy najlepsze przepisy z jego wykorzystaniem.

Awokado – witaminy

Awokado zawiera wiele ważnych substancji odżywczych, które bardzo  korzystnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu. To olbrzymie źródło potasu, więc dzięki temu świetnie wpływa na wyregulowanie ciśnienia krwi. Ponadto rewelacyjnie działa na pracę serca oraz układ nerwowy.

Co ciekawe w awokado jest naprawdę niewiele cukrów prostych, a przy tym całkiem dużo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. A mówiąc o kwasach tłuszczowych, nie można nie wspomnieć o kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6. Taka mieszanka sprawia, że awokado warto łączyć z pomidorami. To w nich zawarty jest likopen, który dzięki właściwościom awokado jeszcze lepiej się wchłania do naszego organizmu.

Owoce awokado są też skarbnicą witaminy. Znajdziemy w nich witaminy C, E i A. Są one cennymi przeciwutleniaczami i wykazują właściwości przeciwnowotworowe. W awokado znajdziemy także witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i pracę mózgu. Nie bez znaczenia jest też wysoka zawartość kwasu foliowego w awokado. Z racji tego dobrym pomysłem jest włączenie tych owoców do diety kobiet w ciąży i karmiących piersią.

 Awokado obniża także poziom cholesterolu we krwi, więc to doskonały wybór dla osób w grupie ryzyka chorób serca i miażdżycy. Niedawne doniesienia naukowe wlały też sporo nadziei w serca osób zmagających się z odpornością insulinową. Badania potwierdziły ich korzystny wpływ na leczenie.

Także osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej nie powinny z nich rezygnować. Awokado to bowiem cenne źródło białka. Zawierają także fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas, cynk i sód.

Niewiele mówi się także o wysokiej zawartości antyoksydantów w miąższu owoców awokado. Dzięki nim spowalniają procesy starzenia się i zahamowują ich skutki – takie jak na przykład wzrost wagi, spadek aktywność fizycznej i witalności czy stopniowe zmniejszenie wrażliwości na insulinę.

Regularne spożywanie awokado wspomaga dodatkowo pracę układu odpornościowego, pracę wątroby, poprawia widzenia, a także zwiększa gęstość kości, a to bardzo ważne w profilaktyce osteoporozy.

Awokado – kalorie

Awokado musi mieć jednak jakieś wady. I jedyną chyba jest kaloryczność tego owocu. To sprawa, na którą musimy zwrócić uwagę, jeśli jesteśmy na diecie i dbamy o linię. Awokado możemy jeść samo, bez dodatków, ale i tak nie umniejsza to jego kaloryczności. Już w 100 g produktu znajdziemy aż 160 kcal.

Awokado – jak jeść?

Jak jeść awokado? To niby proste pytanie, ale odpowiedź już nie jest taka oczywista. Na początek przecinamy owoc wzdłuż, dookoła. W środku zobaczymy pestkę. Przekręcamy dwie połówki w różne strony i wyjmujemy dzięki temu z łatwością pestkę. Możemy to także zrobić wbijając w nią nóż i dynamicznie ciągnąc go do siebie.

Miąższ wyjmujemy łyżeczką. Alternatywą jest obranie awokado nożem lub obieraczką. Warto zaznaczyć w tym miejscu, że dojrzały owoc (czyli gotowy do spożycia, w najsmaczniejszej jego formie) nie wymaga użycia noża.

Jeśli chcemy, aby awokado zachowało swój piękny, zielony kolor, warto skropić miąższ sokiem z cytryny lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Awokado – przepis

Nie jadaliście do tej pory awokado? Czas nadrobić to jak najszybciej, bo dania, w których występuje awokado są szalenie smaczne. Na początek proponujemy przepis na pastę z awokado, nazywaną w Meksyku guacamole, oraz jajka zatopione w awokado.

Pasta z awokado – przepis

Składniki: pomidor, jedno awokado, jedna cebula, jeden mały ząbek czosnku, sól, pieprz, kminek, sok z jednej limonki

Przygotowanie: Wszystkie składniki umyj, obierz ze skórki. Pokrój w drobniutką kostkę lub – w przypadku awokado – rozgnieć widelcem. Na koniec wymieszaj z wyciśniętym sokiem z limonki i dopraw solą, pieprzem i kminkiem do smaku. Możesz stosować pastę z awokado do kanapek, nachosów, a nawet jako sos do makaronu.

Jajka w awokado – przepis

Składniki: jedno awokado, dwa jajka, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Awokado myjemy porządnie. To ważne, ponieważ zostaje ono w skórce. Przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę. Pogłębiamy nieco otwór w obu połówkach. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtka przelewamy w otwory w awokado. Posypujemy szczyptą soli i pieprzy. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA