Ta dieta niweluje ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Jest zdrowa i smaczna!

Naukowcy po raz kolejny przeprowadzili badania, dzięki którym dowiedli, że większe spożycie owoców i warzyw może poprawić kondycję organizmu. Ograniczenie mięsa ma się do tego przyczynić.

Coraz więcej przeprowadzanych badań sugeruje, że ograniczenie spożycia mięsa jest nie tylko korzystne dla całej planety, ale także zbawiennie wpływa na kondycję naszego organizmu. Świadczyć o tym mogą także i najnowsze badania opublikowane w "Journal of American Heart Association". 

Dieta wegetariańska korzystnie wpływa na pracę całego organizmu

Według najnowszych danych, spożywanie większej ilości warzyw, roślin strączkowych i orzechów, a do tego produktów pełnoziarnistych, oraz ograniczenie w znacznym stopniu produktów pochodzenia zwierzęcego, przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia przedwczesnego zgonu z powodu zawału serca. 

Specjaliści mieli do dyspozycji podczas badania ponad 12 tysięcy ankiet osób w średnim wieku. To właśnie one wzięły udział w poprzednim badaniu dotyczącym ryzyka miażdżycy w społeczeństwie (ARIC). Projekt ten był aktywny w latach 1987 do 2016. 

Eksperci zdecydowali się podzielić badanych na cztery grupy. Głównym kryterium była praktykowana przez nich dieta. Osoby, które spożywały najwięcej ze wszystkich produktów pochodzenia roślinnego, były mniej narażone ogólnie na śmierć w 25% i aż w 32% mniej na choroby sercowo-naczyniowe. 

Co ciekawe, to badanie udowadnia, że nie trzeba na stałe wykluczać ze swojej diety produktów mięsnych. Wystarczy zachować zdrowe zrównoważenie między produktami roślinnymi i zwierzęcymi. Takie działania w znacznym stopniu zmniejszają ryzyko wystąpienia zawałów serca, udarów mózgu, czy innego rodzaju chorób. 

Dieta wegetariańska obecnie cieszy się sporym zainteresowaniem zarówno dietetyków, jak i gwiazd. Wegetarianizm korzystnie wpływa na pracę całego organizmu, a dodatkowo oferuje świetne przepisy na potrawy, które są pyszne i zdrowe. 

Więcej o: