Gastropareza - objawy, skutki i wpływ na funkcjonowanie organizmu

Gastropereza to choroba, która diametralnie pogarsza przepływanie pokarmu z żołądka do jelita cienkiego. Spowodowane jest to nieprawidłowymi skurczami żołądka. Drugą, mniej powszechną nazwą dla tego stanu jest paraliż żołądka. Jak ten stan wpływa na pracę i kondycję organizmu?
Zobacz wideo

Głównym zadaniem wcześniej wspomnianych skurczy jest transport lekko strawionego pokarmu z żołądka do jelita cienkiego. W żołądku pokarm jest dalej trawiony, a składniki odżywcze przenoszone są do organizmu. Osoby, które dotknęła gastroperaza, skarżą się na nieprawidłowe funkcjonowanie tego procesu. 

Gastropareza - czym się objawia? 

Głównym skutkiem tych nieprawidłowości jest zwolniony czas opróżniania żołądka. Wynikową mogą być wymioty, nudności, podwyższony poziom cukru we krwi. Gastropareza dotyka aż 10 mężczyzn i 40 kobiet na każde 100000 ludzi. Takie dane zostały zaprezentowane przy okazji badań przeprowadzonych przez National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Próby zostały przeprowadzone w styczniu 2018 roku. 

Przyczyny gastroparezy

Przyczyny tej choroby wciąż mogą być trudne do ustalenia w przypadku poszczególnych konsumentów. Najczęściej jednak wynikają z: 

- nieleczonej cukrzycy
- niedoczynności tarczycy, 
- zaburzeń odżywiania,
- nowotworów i chemioterapii, 
- infekcji wirusowych; 

Według badań przeprowadzanych przez Gastroenterol Clin North Am, w grupie największego ryzyka wystąpienia tej choroby znajdują się młode kobiety oraz te w wieku średnim. 

Sposoby leczenia gastroparezy 

Przede wszystkim należy odpowiednio zdiagnozować wszystkie występujące objawy tej choroby. Istnieją pewne procedury potwierdzenie tej diagnozy. Należą do nich: 

- endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego
- połykanie baru, 
- procedury obrazowania radiologicznego,
- elektrogastrografia - za pomocą elektrod umieszczanych w skórze mierzona jest aktywność elektryczna żołądka;

Istnieje też kilka wskazówek, które pomogą zmienić dietę tak, by nie była ona przyczynkiem do występowania tej choroby. Należą do nich: 

- spożywanie małych posiłków,
- unikanie surowych owoców i warzyw,
- jedzenie pokarmów o niskiej zawartości tłuszczy,
- picie wody podczas posiłków;

Więcej o:
Copyright © Agora SA