Soki bez cukru. Zalety picia soków bez cukru i bez konserwantów. Jak przygotować soki naturalne bez cukru?

Wakacje kojarzą nam się nie tylko z piękną pogodą i wyjazdami, lecz także z bogactwem warzyw i owoców. Stragany aż uginają się pod ciężarem malin, jeżyn, truskawek czy aronii. To świetny czas, aby przygotować zapasy na zimę. Najlepsze soki owocowe to oczywiście te bez cukru. Jak przygotować soki naturalne bez cukru?

Soki owocowe bez cukru

Soki owocowe to jedne z częściej przyrządzanych przetworów. Oczywiście królują dżemy, konfitury, marynowane grzybki czy papryki, ale coraz chętniej i częściej próbujemy zamknąć owocowe smaki lata w butelki. I bardzo dobrze! Najzdrowsze i zarazem najsmaczniejsze owoce to te świeże. Mają one także najwięcej cennych wartości odżywczych. Niestety nie zawsze mamy do nich dostęp. Kiedy przychodzą długie jesienne i zimowe wieczory z przyjemnością sięgnęlibyśmy po butelkę soki z malin czy z aronii. Jak przygotować sok z aronii bez cukru? To nic trudnego!

Sok z aronii bez cukru - jak zrobić?

Metoda, którą polecamy sprawdzi się nie tylko w przypadku aronii. Równie dobrze możemy w ten sposób przygotować soki bez cukru z malin, soki bez cukru z czarnego bzu czy soki bez cukru z jagód. Wybierzmy ulubione sezonowe owoce i zamknijmy je kolorowych butelkach.

Aby przygotować sok z aronii bez cukru, najlepiej posłużyć się metodą janginizacji. Na czym polega ten sposób? To proces powolnego duszenia owoców z dodatkiem odrobiny soli. Ważne – nie dodajemy ani grama cukru!

Soki bez dodatku cukru - jak przygotować?

Są dwa podstawowe sposoby na przygotowanie soków bez dodatku cukru. Oba zakładają dokładne umycie owoców, jeśli tego wymagają, to obranie ze skórki lub odszypułkowania. Kolejnym krokiem jest pokrojenie owoców na drobniejsze kawałki.

Pierwsza metoda przygotowania soków bez dodatku cukru zakłada włożenie ich do garnka i delikatne posolenie. Na dwa kilogramy owoców wystarczy naprawdę szczypta soli. Stawiamy garnek lub patelnię na małym ogniu i co jakiś czas mieszamy. Owoce powinny wolno się dusić. Kiedy są już gotowe, przelewamy je przez sitko. Tak otrzymany sok przelewamy do słoików lub butelek i wekujemy.

Druga metoda janginizacji jest jeszcze łatwiejsza. Umyte i przygotowane owoce wkładamy do wyparzonych (we wrzątku lub piekarniku) słoików lub butelek. Lekko solimy owoce i zakręcamy zakrętki. Wstawiamy do wrzącej wody i pasteryzujemy przez kilkanaście minut. Ta metoda zakłada, że w butelce czy w słoiku znajdą się większe kawałki owoców. Wszystko zależy od naszych upodobań. Jeśli zależy nam na klasycznym, rzadkim soku, który można ewentualnie rozcieńczyć wodą, lepiej wybrać metodę numer jeden.

Soki naturalne bez cukru – jak przechowywać?

Skoro już wiemy, jak przygotować soki naturalne bez cukru, dowiedzmy się, jak właściwie je przechowywać. Niezbędna jest tu oczywiście pasteryzacja. Są trzy najpopularniejsze metody pasteryzacji.

Pierwsza, klasyczna, czyli na mokro. Do garnka z gotującą się wodą wstawiamy słoiki lub butelki z sokami. Gotujemy słoiki około 15 minut.

Druga metoda zakłada pasteryzację na sucho. Możemy wstawić słoiki do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Podobnie pasteryzujemy w ten sposób przez około 40 minut.

Kolejnym sposobem jest pasteryzacja w zmywarce. To dość kontrowersyjna metoda. Wstawiamy słoiki do zmywarki, ustawiamy zmywanie w jak najwyższej temperaturze i gotowe.

Soki bez cukru i konserwantów - zalety

Soki naturalne bez cukru i konserwantów mają same zalety. To rewelacyjny sposób na dostarczanie każdego dnia zdrowej porcji warzyw i owoców, nawet wtedy, gdy za oknem szaro i brzydko. Niestety z racji naszego klimatu nie mamy szans na świeże i pełne wartości odżywczych owoce i warzywa o każdej porze roku. Z pomocą śpieszą właśnie soki bez cukru i konserwantów. Pochodzą z natury, są smaczne i wyjątkowo zdrowe. Zawierają wiele witamin, mikro- i makroelementów oraz substancji odżywczych.

Soki bez cukru i konserwantów mogą być uzupełnieniem diety także najmłodszych dzieci. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać dziecku sok bez cukru, przygotowany samodzielnie. W składzie naturalnych soków bez cukru i konserwantów nie ma miejsca na polepszacze smaku, sztuczne aromaty czy barwniki.

Więcej o:
Komentarze (3)
Soki bez cukru. Zalety picia soków bez cukru i bez konserwantów. Jak przygotować soki naturalne bez cukru?
Zaloguj się
  • justykar

    Oceniono 1 raz 1

    właśnie piję w własnoręcznie zrobiony koktajl z ananasa, jarmużu i jablka, ale czasami lubię kupić sobie taki gotowy sok, wybieram wtedy Tarczyna w szklanych butelkach są pyszne.

  • patttinkaa

    0

    Kiedyś niestety często sięgałam po słodzone napoje i niezdrowe jedzenie. Odbiło się to na mojej wadze. Pół roku temu postanowiłam coś z tym zrobić. Zaczęłam pić 2l cisowianki dziennie i świeżo wyciskane soki warzywno owocowe. Dostarczam dzięki nim wszystkie potrzebne witaminy do organizmu. A przy okazji tracę zbędne kilogramy :)

  • rybum

    0

    No ja tez wole świeżo wyciskany, zwłaszcza burak i jabłko - mniam. wiadomo, nie zawsze jest czas zrobić, dodatkowo ja lubie tez kombinacje, których sam nie stworzę, np. rokitnik, jagody goji. Zamawiam wtedy z hurtownii Firma Relax, a że staram się być les waste, to przy okazji duzych zakupów, tak raz na 2 miesiące z gory.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX