Warzywa na patelnię. Jak zrobić warzywa na patelnię? Czy warzywa na patelnię są zdrowe?

Warzywa na patelnię to idealne dla osób zabieganych. Robi się je błyskawicznie, jest bardzo sycące, a na dodatek zdrowe. Przecież nie ma nic zdrowszego od warzyw! Wystarczy kupić jedno z wielu dostępnych na rynku opakowań i przyrządzić wedle gustu. A może warto samodzielnie przygotować warzywa na patelnię?

Warzywa na patelnię - kalorie  

Warzywa na patelnię są bardzo zdrowe. Na dodatek to wręcz dietetyczne danie. W opakowaniach dostępnych na rynku znajdziemy około 55 kalorii w 100 g produktu. To bardzo niewiele. Oczywiście, jeśli chcemy, aby danie było zdrowe i niskokaloryczne, musimy uważać, z czym serwujemy warzywa na patelnię.

Warzywa na patelnię  - dlaczego są zdrowe?

Warzywa są bardzo zdrowe. To wiadomo nie od dziś. Szczególnie świeże i te najmniej przetworzone. Kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw, najlepszą opcją będzie właśnie wykorzystanie zamrożonych warzyw. To naprawdę lepsze rozwiązania niż kupowanie warzyw w sezonie zimowym, kiedy większość z nich jest importowanych, a więc nafaszerowanych środkami konserwującymi, które pozwalają im przetrwać transport. Warzywne mrożonki zawierają prawie tyle samo wartości odżywczych co świeże odpowiedniki, a przy tym są wolne od środków chemicznych.

Zwróćmy uwagę na to, czy wybierane przez nas warzywa na patelnię nie zawierają żadnych polepszaczy smaku czy zwyczajnej soli. Jeśli w opakowaniu znajdziemy zioła, nie musimy się martwić, możemy spokojnie ich użyć. W przeciwnym razie warto wybrać innego producenta lub zrobić warzywa na patelnię samodzielnie.

Warzywa na patelnię - jak zrobić?

Warzywa na patelnię można zrobić samodzielnie. Wystarczy w sezonie wiosenno-letnim kupić warzywa - najlepiej od zaufanego dostawcy. Ulubione warzywa - świetnie sprawdzą się brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, zielony groszek, ziemniaki, kukurydza, cebula, papryka, cukinia - dokładnie umyć, ewentualnie obrać ze skórki - choćby w przypadku marchwi - i pokroić na drobne kawałki. Tak przygotowanych warzyw nie gotujemy ani nie smażymy! Nie dodajemy też soli czy pieprzu. Porcjujemy warzywa i wkładamy do specjalnych torebek do mrożenia. Wkładamy do zamrażalnika i gotowe! Wystarczy w kryzysowej chwili wyjąć porcję warzyw na patelnię i zrobić z nich pyszne danie.

Warzywa na patelnię - smażenie

Ważne jest także przyrządzenie warzyw na patelnię. Nie wystarczy ich wyjąć z zamrażalnika i wrzucić na patelnię. Aby zachowały jak najwięcej substancji odżywczych, musimy to robić z głową. Przede wszystkim kupmy dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką. To sprawi, że jeśli chcemy smażyć bez tłuszczu, nic nie zostanie na patelni.

Gdy smażymy z dodatkiem tłuszczu, wybierzmy dobry tłuszcz. Sprawdzi się oliwa z oliwek, masło klarowane, olej rzepakowy czy z pestek dyni.

Warzywa smażymy na patelni pod przykryciem, około 10-15 minut. Czas smażenia zależy od tego, jak bardzo chrupkie warzywa chcemy przyrządzić. Koniecznie dodajmy ulubione przyprawy - na przykład sól, pieprz, oregano, bazylię czy zioła prowansalskie. 

Warzywa na patelnię - inspiracje

Jakie warzywa na patelnię lubicie? Warzywa na patelnię po włosku, warzywa na patelnię z kurczakiem, warzywa na patelnię z ryżem? Ogranicza was tylko wyobraźnia. Popularne warzywa na patelnię po włosku uzyskacie dodając odpowiednie przyprawy. Podstawą będą tu zioła prowansalskie.

Jeśli macie ochotę na warzywa na patelnię z kurczakiem, podsmażcie wcześniej kawałki pokrojonej piersi z kurczaka. Wystarczy zalać mięso i warzywa na patelnię zalać dobrym sosem. Sprawdzi się tu choćby sos na bazie pomidorów. Kup dodatkowo puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym i zalej nimi warzywa na patelnię. Będzie pysznie!

A może macie ochotę na warzywa na patelnię z ryżem? Warzywa na patelnię przygotowujemy tak samo jak w poprzednich przepisach. Do tego gotujemy ulubiony ryż i także zalewamy sosem.  Tu szczególnie polecamy sos na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem curry. Wystarczy podgrzać mleczko, dodać dwie łyżki przyprawy curry, odrobinę soli i pieprzu i gotowe. Możemy serwować to danie w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem kurczaka.

Więcej o:
Copyright © Agora SA