Dieta eliminacyjna. Co jeść na diecie eliminacyjnej? Jak powinno wyglądać menu na diecie eliminacyjnej?

Dieta eliminacyjna jest ściśle połączona z alergią pokarmową. W zasadzie to jedyny powód, dla którego powinniśmy zdecydować się na dietę eliminacyjną. Dobrze opracowane menu diety eliminacyjnej może sprawić, że objawy uczelnia ustąpią zupełnie. Co powinno znaleźć się więc w przepisach diety eliminacyjnej?

Dieta eliminacyjna - co jeść?

Dieta eliminacyjna powinna być ułożona w taki sposób, aby nie zawierała szkodliwych lub źle tolerowanych produktów spożywczych. To niby proste i oczywiste. Ale jak to bywa w przypadku diet, prosta jest jedynie teoria. W praktyce wszystko się komplikuje.

Zacznijmy więc od początku. Dieta eliminacyjna powinna skupiać się na składnikach zastępczych o podobnych wartościach odżywczych do tych, które nas uczulają. Zanim odpowiemy na pytanie, co jeść na diecie eliminacyjnej, warto zastanowić się, po co nam w ogóle dieta eliminacyjna. Oczywiście chodzi o minimalizowanie, a najlepiej całkowite wykluczenie reakcji układu odpornościowego na szkodliwy dla nas składniki. Nie chcemy dopuścić do reakcji alergicznej - a te mogą być różne. Niektórzy reagują bólem brzucha, inni wysypką, jeszcze inni wymiotami. A to i tak najłagodniejsze formy reakcji. Może dojść do zaburzeń układu odpornościowego, trawiennego.

Dieta eliminacyjna jest wykorzystywana także w przypadku leczenia rozpoznanego procesu chorobowego. A czasami w sytuacji, gdy chcemy przywrócić tolerancję na produkty, które dotychczas wywoływały alergię

Do produktów pokarmowych, które niestety najczęściej wywołują reakcję alergiczną trzeba wliczyć: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki, mięczaki, orzechy arachidowe, soję i pszenicę.

Dieta eliminacyjna - menu a typy

Specjaliści opracowali trzy typy diet eliminacyjnej. Który typ wybrać? Oczywiście to zależy od naszego dotychczasowego menu i rodzaju alergii. Pierwszy typ diety eliminacyjnej polega na całkowitym wykluczeniu na pełne dwa tygodnie jednego lub kilku produktów spożywczych, które podejrzewamy o wywoływanie reakcji uczuleniowej. Składniki, które mogą wywoływać niepożądany efekt, powinniśmy wykluczać pojedynczo. Przestajemy w momencie ustąpienia objawów alergii. Ta metoda najlepiej pozwala określić składnik pokarmowy odpowiedzialny za dolegliwość.

Oczywiście w menu osoby na diecie eliminacyjnej nie może zabraknąć wartości odżywczych. Gdy wykluczamy jeden składnik, zastępujemy go podobnym o zbliżonych wartościach odżywczych. Przykładowo, gdy odstawiamy z menu mleko, nasz organizm potrzebuje więcej produktów zawierających wapń.

Drugi typ diety eliminacyjnej - dietę elementarną - wykorzystuje się najczęściej w przypadku, gdy podstawowa forma diety eliminacyjnej nie przyniosła odpowiedniego efektu. Podajemy wtedy pojedyncze aminokwasy, które stanowią źródło energii dla organizmu.

Trzeci typ diety eliminacyjnej - dietę oligoantygenową - stosuje się, gdy alergia występują po spożyciu wielu różnych składników. Spożywamy wtedy wyłącznie tak zwane „produkty bezpieczne”. Zaliczamy do nich ryż, mięso jagnięce, kukurydzę, brokuły, gotowane jabłka, szparagi, ziemniaki, szpinak, sałatę, sól, ocet winny, cukier i oliwę z oliwek. To dieta, której nie powinniśmy stosować dłużej niż miesiąc. Jest bardzo uboga i niezbyt zróżnicowana. Po około 30 dniach wracamy do poprzedniego menu i sprawdzamy, czy udało się poprawić stan.

Dieta eliminacyjna matki karmiącej

Dieta eliminacyjna jest absolutnie niewskazana dla kobiet w ciąży czy kobiet karmiących piersią. Może przyczynić się do niedoborów składników odżywczych zarówno i matki, jak i u dziecka. Może to wpłynąć negatywnie na zdrowie matki i rozwój dziecka. Niestety nie pozostaje nic innego niż przeczekać.

Inaczej sprawa się ma, kiedy zależy nam na określeniu alergii u dziecka karmionego mlekiem matki. Tutaj jak najbardziej wskazana jest dieta eliminacyjna. Warto odstawić jeden produkt i obserwować przez pewien czas reakcję dziecka. Najlepiej oczywiście skonsultować się z lekarzem i stosować do jego rad i zaleceń.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.