Zdrowe jelita. Co jeść, aby mieć zdrowe jelita? Zdrowe jelita - leczenie odżywianiem

Zastanawiasz się, skąd masz wiedzieć, że twoje jelita źle funkcjonują? Pierwsze objawy są bardzo prozaiczne. Pojawiają się biegunki, wzdęcia, zaparcia, czasami problemy skórne, gorsze samopoczucie czy obniżona odporność. Jak wiec dbać o jelita? Co zrobić, aby były zdrowe? Najlepiej postawić na leczenie odżywianiem.

Zdrowe jelita - leczenie odżywianiem

Zdrowe jelita odgrywają olbrzymią rolę w funkcjonowaniu całego naszego organizmu. Można się z tego śmiać, ale przez wielu lekarzy i naukowców są nazywane drugim mózgiem. Dlaczego ciąży na nich aż taka odpowiedzialność? Odpowiedzialne są bowiem nie tylko za procesy trawienne, lecz także za proces powstawania witamin, procesy starzenia, układ odpornościowy czy dobre samopoczucie.

A wszystko to zaczyna się od naszej flory bakteryjnej i znajdujących się w niej bakterii. Jest ich ponad 100 trylionów! Przede wszystkim mamy do czynienia z bakteriami beztlenowymi z rodzaju Bacteroides fragilis i Clostridium sp. oraz bakterią Escherichia coli. Ta ostatnia nie cieszy się dobrą opinią. Jednak prawda jest taka, że szkodzi tylko poza układem trawiennym. Gdy znajdzie się poza jelitami może doprowadzić do infekcji dróg moczowych czy nawet całego układu pokarmowego.

Wspomniane bakterie są bardzo pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Przyczyniają się do rozkładu białek, produkcji witamin – choćby tych z grupy B czy K. Dodatkowo produkują substancję, która dzięki żelowej konsystencji ułatwia zmiękczenie kału i wydobycie go na zewnątrz. Bakterie budują także naszą odporność i wpływają na dobry humor. Jak możliwe jest to ostatnie? Okazuje się, że bakterie z flory jelitowej w 90 proc. produkują serotoninę, czyli hormon szczęścia.

To tylko ogólny zarys tego, jak wygląda nasza flora bakteryjna. Prawdą jest, że skład mikroflory jelitowej jest różny dla każdego z nas. A to sprawia, że jelita odpowiadają także za predyspozycje do licznych chorób. Nie sposób tu nie wymienić choćby Parkinsona, Alzheimera, autyzmu, chorób serca, otyłości czy nowotworów.

Nie dziwi więc już chyba, że naukowcy nazywają jelita „drugim mózgiem”. Szczególnie kiedy dodamy do tego, co już wiemy, informację, którą nie tak dawno opublikował profesor Michael Gershon. Dowiódł on, że w naszych jelitach znajduje się 100 mln komórek nerwowych, a ich działanie wpływa na nastrój. Naukowiec udowodnił, że nasz układ nerwowy w jelitach jest drugim, po mózgu, „centrum dowodzenia”.

Zdrowe jelita - co jeść?

Zanim odpowiemy, co jeść, aby mieć zdrowe jelita, zastanówmy się, co szkodzi naszym jelitom? Przede wszystkim tryb życia! Mało sportu i niezdrowa dieta. A w szczególności dieta bogata w przewożoną żywność, drożdże, kawę, pomarańcze, wieprzowinę, kukurydzę, cukier i alkohol. Taki sposób żywienia uszkadza mikroflorę bakteryjną jelit i doprowadza do rozszczelnienia połączeń między komórkami jelita. To sprawia, że większe cząstki niestrawionego pokarmu dostają się do organizmu.  Zaczynamy się bronić i dochodzi do produkcji przeciwciał IgA. Nasz organizm przechodzi wtedy w stan zapalny. A to może skończyć się biegunką, zaparciami, atopowym zapaleniem skóry, zapaleniem jelit, migreną czy infekcją.

Dodatkowo warto wspomnieć, że mikroflorę jelita mogą uszkodzić także alergie pokarmowe – przede wszystkim na gluten i laktozę.

Co zatem jeść, aby cieszyć się zdrowymi jelitami? Bardzo ważną rolę w diecie jelitowej odgrywają probiotyki, które zawierają grupy bakterii kwasu mlekowego. A te znajdziemy choćby w jogurtach, kefirach, maślankach, occie jabłkowym, kiszonych warzywach, fermentowanej soi. Dodatkowo ważną grupą są także prebiotyki. W skład tej grupy wchodzą między innymi: czosnek, cebula, marchew, jabłka, karczochy, ziemniaki, cykoria, por.

Zdrowe jelita – zioła

Warto także włączyć do naszej diety zioła. Zioła na jelita, które możemy stosować w postaci herbatek, naparów czy nalewek, wspierają pracę układu pokarmowego. Wspomagają trawienie, usuwają nadmiar gazów. Zioła oczyszczające jelita to między innymi mniszek lekarski, pokrzywa i łopian.

Więcej o:
Copyright © Agora SA