Goździki - wartościowa przyprawa, którą można stosować nie tylko zimą!

Lekko korzenny, pikantny smak i właściwości, o których bardzo często się zapomina. Goździk to przyprawa, która kojarzy się głównie z zimnymi wieczorami. Błąd! Poznaj zalety goździków w praktyce!

Niech nie zmyli Was ich niepozorny wygląd i kolor. Goździki to naprawdę wartościowe przyprawy, dzięki którym organizm może lepiej funkcjonować i być zdrowszy. Skupmy się na zaletach goździków i sprawdźmy, czy rzeczywiście ta przyprawa aż tak korzystnie wpływa na 

Goździki do herbaty 

Smak herbaty wcale nie musi być nudny. Można urozmaicić go na przykład przyprawami. Goździki idealnie sprawdzą się jako urozmaicenie. Starte goździki mają działanie przeciwbólowe, a dodatkowo idealnie sprawdzą się w przypadku bólów zęba. Żując goździki, jesteśmy w stanie uśmierzyć ból. 

Goździki także odświeżają oddech. Według starodawnych tradycji chińskich, każdy kto dostępował zaszczytu audiencji u cesarza, miał obowiązek zadbać o swoją higienę. Dodatkowo taki zjedzony goździk pobudza kwasy trawienne i przyśpiesza spalanie jedzenia. 

Co ciekawe, niewiele ludzi zdaje sobie sprawę z faktu, że goździki dostępne na sklepowych pułkach pochodzą z Madagaskaru, Zanzibaru i Indonezji. Takie drzewa z goździkami osiągają wysokość do 12 metrów i potrzebują aż 20 lat, by móc z nich zbierać pożądane plony. Goździki do Europy dotarły dzięki Arabom, ale wtedy były owiane zupełną tajemnicą. Dopiero z czasem zaczęto przekonywać się o ich prozdrowotnych właściwościach. 

Właściwości odżywcze goździków 

Goździki, podobnie jak inne przyprawy, także można określić poprzez pewne wartości odżywcze. I tak w 100 gramach goździków znajdują się aż 274 kalorie. Białka na tę wielkość przypada prawie 6g, natomiast węglowodany to prawie 66g. Jeśli chodzi o błonnik, znajdziemy go 34g. 

Goździki bogate są w witaminę A, witaminę E, witaminę K i minerały, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, czy potas. 

Właściwości prozdrowotne goździków 

Goździki mają także zbawienny wpływ na osoby, które zmagają się z wysokim nadciśnieniem. Działają one antybakteryjnie i antygrzybiczo, obniżają także cholesterol i poziom cukru w organizmie. Podnoszą produkcję insuliny. 

Goździki są szczególnie uwielbiane przez swój smak, bez którego grzańce, herbaty i innego rodzaju potrawy nie byłby tak samo smaczne. Wzmagają one apetyt i świetnie smakują! Goździki można dodawać do ciast

Co ciekawe, goździki także zabijają wolne rodniki, które odpowiedzialne są za przyśpieszenie starzenia się organizmu. Przypraw tych nie trzeba wykorzystywać jedynie w czasie zimowych wieczór i jesiennych dni. Właściwości goździków można testować przez cały rok! Warto sprawdzić, jak wiele prozdrowotnych zalet kryje się w tej niepozornej przyprawie! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.