Przepisy na letnie fit dania od Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska jest cenionym ekspertem nie tylko w kwestii treningu, ale również w temacie zdrowego odżywiania. Żona Roberta Lewandowskiego nie ukrywa, że gotowanie oraz eksperymentowanie w kuchni to jej ogromna pasja. Ania na każdym kroku pragnie pokazywać, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne i niesmaczne. Oto 4 fit przepisy autorstwa trenerki, które idealnie sprawdzą się w sezonie letnim.

Lody o smaku snickersa

Składniki:

  • 10 świeżych daktyli
  • 2 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka musu kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 3 szczypty wanilii
  • bezglutenowa granola lub rozdrobione orzechy i migdały (do posypania)

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłucz 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Daktyle namocz przez około 1 godzinę w gorącej wodzie. Następnie zblenduj wszystkie składniki. Masę przełóż do kubeczków, włóż patyczek i wierzch posyp granolą oraz pokruszonymi orzeszkami. Włóż do zamrażarki na kilka godzin do schłodzenia.

Wiśniowy deserek

Składniki:

  • 200 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Wiśnie ugotować w wodzie z siemieniem lnianym, zblednować wszystkie składniki.

Pudding z jagodami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka jagód/malin/borówek
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka musu kokosowego
  • 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj na mleku migdałowym, dodaj cukier koksowy i cynamon. Odstaw kaszę na chwilę i poczekaj, aż wystygnie. Zblenduj ugotowaną kaszę z musem kokosowym i niebieską spiruliną (ale można użyć też spiruliny zielonej). Na koniec dodaj jagody (można też użyć innych owoców).

Placuszki bananowe z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 duże banany
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zblenduj i pozostaw w naczyniu na 15 minut. Rozgrzej dobrze patelnię, rozpuść masło ghee i smaż placuszki (najlepiej na środku patelni). Uważaj, żeby placuszki się nie przypiekły za mocno, bo nie będą pulchne. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać odrobinę mleka roślinnego lub jogurtu roślinnego. Placki podawać z dowolnymi owocami. 

Zobacz także: Anna Lewandowska podpowiada, jak jeść, żeby czuć się dobrze

Więcej o: