Kazeina. Jakie właściwości ma najważniejsze białko mleczne?

Kazeina jest białkiem, które znajdziemy w mleku i jego przetworach. Jest wykorzystywana w odżywkach dla sportowców, dla niektórych będzie jednak silnym alergenem. Co to jest kazeina? Jakie produkty ją zawierają?

Mleko i nabiał nie mają w ostatnich latach dobrej prasy. Przeciwnicy spożywania produktów mlecznych argumentują, że mleko krowie przeznaczone jest dla cieląt, nie dla ludzi, a dorosłe ssaki w ogóle nie potrzebują pokarmu tego typu. Osoby, które ze względów zdrowotnych rezygnują ze spożywania nabiału, często obserwują poprawę stanu skóry i ustąpienie dolegliwości trawiennych. Mleko jednak nie wszystkim szkodzi, a zawarte w nim substancje mogą przyczynić się do realizacji celów sylwetkowych i treningowych.

Kazeina – co to jest?

Kazeina to potoczna skrócona nazwa białka kazeinowego.

Kazeina – właściwości

Kazeina ma właściwości antykataboliczne, co oznacza, że zapobiega procesowi degeneracji tkanki mięśniowej. Dzięki temu ma zastosowanie w diecie sportowców, którzy potrzebują regeneracji potreningowej. Kazeina nie rozpuszcza się w kwaśnym środowisku, dzięki czemu długo się trawi. Dlatego zaleca się przyjmowanie jej na noc. W ten sposób organizm ma zapewnione źródło białka na czas snu. Kazeina wpływa także hamująco na łaknienie.

Kazeina – nietolerancja

Czy kazeina powoduje nietolerancję? Warto najpierw odróżnić nietolerancję od alergii. Nietolerancja występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie trawić jakiejś substancji. Nie wiąże się to jednak z żadną reakcją immunologiczną ciała. W przypadku produktów mlecznych nietolerancja dotyczy głównie innego białka – laktozy. Kazeina u wielu osób może wywołać alergię i związaną z tym zwiększoną produkcję przeciwciał. Co za tym idzie, białko kazeinowe nie jest polecane pacjentom cierpiącym na choroby autoimmunizacyjne, np. chorobę Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń.

Kazeina – produkty

Kazeina występuje w mleku, tam jednak jej zawartość jest stosunkowo niska. Więcej kazeiny znajdziemy w serze białym, młodych serach żółtych, kefirze i innych przetworach mlecznych. Wyseparowana czysta kazeina jest też sprzedawana w sklepach dla sportowców jako suplement diety.

Kazeina micelarna

Kazeina micelarna to jedna z form występowania białka kazeinowego. Uzyskuje się ją w rezultacie długiego procesu, który ma na celu wyprodukowanie jak najczystszego białka. Taka kazeina ma bardzo mało laktozy. Mniej popularna wśród sportowców jest kazeina wapniowa.

Decydując się na kupno kazeiny micelarnej, wybieraj duże marki i autoryzowane punkty sprzedaży odżywek. Licz się też z kosztem – proces technologiczny nie jest tani, dlatego wysokiej jakości białko kazeinowe też będzie drogie. Tanie białka będą miały najczęściej domieszki i wypełniacze, które nie tylko nam nie pomogą, lecz także mogą zaszkodzić. Przed zakupem przeczytaj skład i upewnij się, że kazeina micelarna jest pierwsza na krótkiej liście składników.

Decyzję o rozpoczęciu jakiejkolwiek suplementacji warto skonsultować z doświadczonym trenerem personalnym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA