Anna Lewandowska podpowiada, jak jeść, żeby czuć się dobrze

Anna Lewandowska jest niekwestionowanym ekspertem nie tylko w sporcie, ale także w kwestii odżywiania. Żona Roberta Lewandowskiego na swoim blogu zdradziła swój sposób na to, jak jeść, by czuć się dobrze. Co takiego radzi trenerka?

Anna Lewandowska jest w Polsce jednym z większych autorytetów w kwestii zdrowego stylu życia. Żona Roberta Lewandowskiego swoją wiedzą oraz wykształceniem, zawstydzić może niejednego popularnego trenera. Anna Lewandowska już dwukrotnie uzyskała tytuł magistra, a oprócz tego, w swoim naukowym dorobku ma 56 polskich oraz zagranicznych certyfikatów w specjalizacjach: dietetyka, sport, motywacja i zdrowa ciąża. Z jej porad żywieniowych korzystają nie tylko fani, ale również jej najbliżsi. Z zamiłowania do zdrowego żywienia, Ania prowadzi również swojego bloga, na którym dzieli się zdrowymi przepisami oraz poradami dietetycznymi. 

Anna Lewandowska podpowiada, jak jeść, żeby czuć się dobrze

Ostatnio, Anna Lewandowska na swoim Instagramie zwróciła uwagę na temat przygotowywania formy do lata, które nadchodzi wielkimi krokami. -"Formy na lato nie da się zrobić w miesiąc. Patrzmy na to przez pryzmat zdrowia! Dbajmy o siebie przez cały rok"-podkreśliła. Teraz, na swoim blogu Healthy plan by Ann, żona Roberta Lewandowskiego opublikowała wpis, w którym radzi, jak jeść, żaby zawsze czuć się dobrze. 

Oto rady przygotowane przez Annę Lewandowską:

"Przestrzegaj kilku prostych zasad:

  • Jedz produkty zbożowe pełnoziarniste – dostarczają one sporo błonnika oraz składników mineralnych.
  • Kupuj sezonowe warzywa i owoce – są one cennym źródłem wielu witamin, antyoksydantów i składników mineralnych.
  • Jedz mniej mięsa, szczególnie czerwonego i tłustego – tłuste mięso zawiera z reguły sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
  • Jedz dużo ryb i owoców morza – są one dobrym źródłem jodu oraz tłuszczów z rodziny omega-3.
  • Wybieraj zdrowe tłuszcze roślinne – zawierają one sporo potrzebnych dla naszego organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych.
     

Rozważ wykluczenie ze swojej diety:

  • Pszenicy i nabiału krowiego – pszenica jest źródłem glutenu a nabiał krowi – laktozy. Gluten i laktoza są z kolei najczęstszą przyczyną nietolerancji pokarmowych.
  • Produktów wysokoprzetworzonych – są z reguły wysokokaloryczne, dostarczają także sporo tłuszczów i cukrów prostych.
  • Strączków – są źródłem lektyn, które utrudniają przyswajanie wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ogranicz ich spożycie zwłaszcza, gdy cierpisz na takie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego jak wzdęcia i bóle brzucha.
     

Delektuj się każdym kęsem:

  • Jedzenie to jedna z największych przyjemności 
  • Bardzo ważne jest to, żeby znaleźć czas na posiłek. To nie wyścig… Jedz w spokoju i powoli, a pokarm żuj dokładnie. Stres i pośpiech mogą prowadzić do wielu problemów żołądkowych.
  • Trzymaj się prostej reguły smacznie i zdrowo! Dostarczysz nieziemskich rozkoszy swojemu podniebieniu, a po posiłku będziesz się czuć zdrowo i lekko."
Więcej o: