Słodkie i pełne witamin - dietetyczne desery z sezonowymi owocami. Można je jeść bez obaw o sylwetkę

Takie pyszności mają więcej zalet: są proste i ekspresowe w przygotowaniu. Poza tym są niezwykle efektowne, więc doskonale sprawdzą się jako deser w czasie letniego przyjęcia.
Zobacz wideo

Ekspresowy sorbet z truskawek

Wrzuć do blendera 2 szklanki truskawek bez szypułek, dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, możesz dodać 1/2 łyżki miodu lub syropu z agawy. Wlej 1/2 szklanki niegazowanej wody, dodaj 2-3 listki świeżej mięty. Składniki zmiksuj dokładnie na gładką masę, przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy sorbet dobrze się zmrozi, formuj kulki.

Sorbet truskawkowy najlepiej smakuje z dodatkiem jagódSorbet truskawkowy najlepiej smakuje z dodatkiem jagód Pinterest

Lekki sernik z owocami leśnymi

Pokrusz dokładnie 250 g kruchych ciasteczek zbożowych, następnie dodaj do nich 4 łyżki rozpuszczonego masła. Dokładnie zmiksuj. Otrzymaną masą starannie wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki, żeby stężała. Zmiksuj 1/2 kg twarogu sernikowego z 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego oraz sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny, dokładnie wymieszaj, wystudź, dodaj do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na spód przygotowany z pokruszonych ciasteczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotuj polewę: zmiksuj po garści truskawek, malin i jagód, dodaj łyżkę soku z limonki i 2-3 listki świeżej mięty. Ponownie zmiksuj. Otrzymaną owocową polewą polej sernik bezpośrednio przed podaniem.

Sernik z owocami leśnymi jest pyszny, lekki i zdrowySernik z owocami leśnymi jest pyszny, lekki i zdrowy Pinterest

Aksamitne lody malinowe

Wsyp do blendera 2 i 1/2 szklanki malin, dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu i 4-5 łyżek jogurtu typu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Następnie dodaj 1/2 szklanki wody i ponownie zblenduj. Uzyskaną idealnie gładką masę o aksamitnej konsystencji przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy lody będą już dobrze zmrożone, formuj kulki. W ten sam sposób (zachowując te same proporcje) możesz przygotować lody jagodowe. Smakują wyśmienicie w połączeniu z malinowymi.

Lody malinowe to doskonały pomysł na lekki deser.Lody malinowe to doskonały pomysł na lekki deser. Pinterest

Deser rabarbarowy zero waste

Gotujesz kompot z rabarbaru? Doskonale! Łodygi wykorzystaj do przygotowania ekspresowego deseru. Rozgnieć dokładnie 6 ciasteczek owsianych, otrzymaną "kruszonkę" wsyp na dno 2-3 miseczek lub pucharków. Dodaj po 3 łyżki jogurtu greckiego (jeśli chcesz, żeby deser był nieco słodszy, do jogurtu dodaj odrobinę miodu lub syropu z agawy). Ugotowaną (ale nie rozgotowaną) łodygę rabarbaru pokrój na kawałki i ułóż na warstwie jogurtu. Deser najlepiej smakuje lekko schłodzony!

Deser rabarbarowy z granolą i jogurtem.Deser rabarbarowy z granolą i jogurtem. Pinterest

Orzeźwiający sorbet arbuzowy

Miąższ z 1/2 arbuza średniej wielkości pokrój na kawałki i usuń wszystkie pestki. Wrzuć go do blendera, dodaj łyżeczkę syropu z agawy lub miodu, 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Możesz dodać także 2-3 listki świeżej mięty, dzięki czemu sorbet będzie bardziej orzeźwiający. Składniki dokładnie zblenduj, otrzymaną masę arbuzową przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy dobrze się zmrozi, nakładaj do wafelków lub miseczek, najlepiej formując kulki.

Sorbet arbuzowy to pomysł na lekki deserSorbet arbuzowy to pomysł na lekki deser Pinterest

Nasze desery są lekkie, zdrowe i niskokaloryczne. Wystarczy postawić na sezonowe owoce, zrezygnować z cukru, a do ewentualnego dosłodzenia wykorzystać miód lub syrop z agawy. Mają też inną zaletę - są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają gotowania, pieczenia i zaawansowanych umiejętności kulinarnych. 

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA